Compania Lane Energy, controlată de grupul american ConocoPhillips, a început extracţia gazelor de şist la un puţ din apropiere de Lebork, în nordul Poloniei. ”Aproximativ 8.000 de metri cubi de gaze sunt extrase zilnic, cu titlu experimental, începând din data de 21 iulie”, a declarat Piotr Wozniak, adjunctul ministrului polonez al Mediului, citat de AFP. Potrivit acestuia, rezultatele ar trebui să încurajeze şi alte companii să accelereze lucrările de explorare a gazelor de şist. Cantitatea zilnică produsă deocamdată la Lebork nu poate fi considerată încă drept producţie comercială, însă potrivit presei poloneze este cea mai mare cantitate de gaze de şist produsă până acum în Europa.

Puţul de foraj de la Lebork este unul din cele 48 efectuate până acum în Polonia de 15 companii care beneficiază de licenţele pentru a efectua lucrări de explorare şi exploatare a gazelor de şist. Polonia, ţară care consumă 15 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, majoritatea importate din Rusia, intenţionează să investească 12,5 miliarde de euro până în 2020 pentru a exploata zăcămintele sale de gaze de şist estimate la 768 miliarde metri cubi.

În ceea ce privește România, din datele preluate de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) de la EIA (n.r. – agenţia administraţiei americane pentru informaţie în domeniul energiei), reiese că țara noastră ar avea rezerve recuperabile de gaze de şist de 1.444 miliarde de metri cubi, clasându-se pe locul al treilea în Europa, după Polonia şi Franţa.

Cu un așa potențial, era doar o chestiune de timp pentru compania americană Chevron să obțină acordul de mediu pentru amplasarea sondelor de foraj de explorare a gazelor de șist în trei perimetre din județul Vaslui. Decizia a fost luată relativ recent, de către Comitetul de Analiză Tehnică din cadrul Agenției de Protecție a Mediului (APM) Vaslui, la scurt timp după ce premierul Victor Ponta a declarat că „nu are dubii privind gazele de șist, mai ales că aduc investiții de 300 milioane de euro în România doar în acest an“.

Nu e de mirare că acest aspect este menționat în programul național de investiții. „Vom susține în continuare investițiile Chevron pentru explorarea de noi resurse neconvenționale, urmând ca la momentul 2017-2018, când se va confirma sau nu existența acestor resurse, să luăm decizia privind partea de exploatare, cu respectarea celor mai înalte standarde de mediu, la nivel european, pentru că UE a avansat foarte mult în această direcție“, a spus premierul, la prezentarea planului.

Altfel, în zece ani, România speră să scape de importul de gaze; în prezent, 70% din consumul total este asigurat din producția internă, restul din import. Practic, producţia internă de gaze naturale este asigurată de Romgaz şi Petrom, care acoperă câte o treime din consum.