Aisultan Nazarbayev, unul din nepoții fostului președinte al Kazahstanului, a murit la Londra, după ce s-ar fi luptat ani de zile cu dependența de droguri.

Aisultan ar fi murit din cauza unui infarct, la câteva luni după ce a lansat ultimele acuzații extrem de grave la adresa membrilor familiei sale.

Tânărul de 29 de ani a formulat acuzații foarte grave – corupția fiind una dintre ele – împotriva familiei sale, dar și împotriva unor figuri de elită cu care rudele lui au legături. Totuși, în același timp, Aisultan i-a rămas fidel bunicului său, fostul președinte Nursultan Nazarbayev.

Moarte confirmată de mama lui Aisultan

Moartea lui Aisultan a fost confirmată de mama sa, Dariga Nazarbayeva, pe data de 16 august, la câteva ore după ce presa locală difuzat informația.

Într-o postare pe Facebook, Nazarbayeva, care a avut foarte puține apariții publice după ce, în luna mai, a demisionat din funcția de președinte al Senatului, a cerut să fie respectată durerea familiei, în aceste momente grele.

Pentru Aisultan familia proiecta un viitor luminos. A absolvit prestigioasa Academie Regală Militară Sandhurst din Marea Britanie în 2010 și, pe când avea doar 20 de ani, i s-a încredințat un post important în Ministerul Apărării din țara sa.

În 2013, s-a căsătorit cu Alima Boranbayeva, al cărei tată, Kairat Boranbayev, este un om de afaceri important și președintele unuia dintre cele mai de succes cluburi de fotbal din Kazahstan. Rapperul american Kanye West a fost la nunta lor și ar fi încasat un onorariu uriaș, de mai multe milioane de dolari.

A întors spatele familiei

Deși familia Nazarbayev este protejată de legile aspre menite să descurajeze indiscreția jurnaliștilor, seretele au ieșit totuși la lumină, scrie digi24.ro, citând presa internațională.

În 2015, Rakhat Aliyev, tatăl lui Aisultan, căzut în dizgrația președintelui Nazarbayev, socrul său, a murit într-o închisoare din Austria după o aparentă sinucidere. Fiul mai mare al lui Aliyev, Nurali, în vârstă de 35 de ani, a preluat atunci afacerile considerabile ale tatălui și a devenit un jucător important pe piața bancară.

În acest timp, Aisultan a întors spatele familiei care l-a susținut.

La un an după moartea tatălui său, Aisultan a criticat pe Facebook „mentalitatea medievală” a elitei Kazahstanului. În același mesaj, el i-a acuzat pe unii dintre cei mai apropiați asociați ai bunicului său de complot și escrocherii.

A început să consume droguri după moartea tatălui și a bunicului

La sfârșitul anului 2017, Aisultan a recunoscut dependența de droguri. Într-o postare de pe Facebook, el a spus că a început să consume droguri după moartea tatălui și a bunicului patern.

Nursultan Nazarbayev, care a renunțat la funcția de președinte în 2019, i-a devenit „tată spiritual” și l-a ajutat să depășească dependența, a scris Aisultan pe o rețea socială, după care a dispărut mai bine de un an din atenția publică. A revenit apoi cu acuzații foarte grave, afirmând că a fost forțat să stea într-o „închisoare rusă privată”.

Ulterior, afirmațiile sale publice au devenit din ce în ce mai grave. Cele mai dure invective le-a rezervat pentru mama sa și pentru partenerul ei, Alnur Musayev, un fost șef de securitate internă, pe care l-a acuzat că a complotat pentru a-l asasina.

Au urmat acuzații tot mai bizare la adresa familiei sale. Într-un interviu, tânărul a susținut că Nursultan Nazarbayev este, de fapt, tatăl său și că Dariga Nazarbayeva nu este mama sa. Dincolo de granițele Kazahstanului, Aisultan a fost obligat să suporte consecințe legale pentru conduita sa nestăpânită. În octombrie 2019, Aisultan a primit o condamnare cu suspendare la Londra după ce l-a mușcat de mână pe un polițist.

În februarie, Aisultan a declarat că a solicitat azil în Regatul Unit.