Muncitorii români şi bulgari vor avea acces restricţionat pe piaţa muncii din Marea Britanie pentru încă cel puţin doi ani, potrivit anunţului făcut de Alan Johnson, Ministrul Afacerilor Interne din Regat.

Potrivit lui Johnson, decizia a fost luată pentru a proteja muncitorii britanici şi interesul naţioanl, mai ales în această perioadă tulbure din punct de vedere economic. Oficialul britanic a subliniat însă că dacă situaţia economică se va îmbunătăţii, restricţiile vor fi ridicate la finele lui 2011.

Cu toate acestea, un număr maxim de  21.250 de muncitori agricoli din România şi Bulgaria vor putea intra în Marea Britanie în fiecare an, pe lângă alte 3.500 de persoane care vor putea ocupa locuri de muncă în domeniul procesării alimentelor. Restul muncitorilor necalificaţi nu vor avea acces la piaţa muncii din Regat.

Din 2007, când România şi Bulgaria au intrat în Uniunea Europană, restricţia de intrare a imigranţilor din aceste ţări în Marea Britanie a fost revizuită anual.

Alan Johnson a mai declarat recent că executivul a comis o serie de erori privind imigraţia şi că acest lucru a produs „presiune” asupra locurilor de muncă şi serviciilor din Regat.

Boris Johnson, primarul Londrei, a anunţat de curând că oprirea imigranţilor ilegali va tăia din costurile ţării aproximativ 3 miliarde de lire sterline anual.

SURSA: The Telegraph

Te-ar putea interesa și: