Reprezentanţii statelor membre ale Uniunii Europene au votat, marţi, în favoarea prelungirii cu 15 luni a taxelor antidumping aplicate importurilor de încălţăminte din China şi Vietnam, provocând o reacţie de nemulţumire din partea autorităţilor chineze şi frustare în rândul retailerilor europeni.

Decizia a fost luată în pofida unui vot de respingere a acestui plan în cadrul comitetului antidumping al UE, din care fac parte oficiali în domeniul comerţului din cele 27 de state membre.

Măsura va intra în vigoare la 3 ianuarie şi va consta în aplicarea unei taxe vamale de 16,5% pe importurile de încălţăminte din piele din China şi de 10% în cazul produselor din Vietnam.

Şi chinezii, şi retailerii europeni sunt supăraţi

Autorităţile chineze şi-au exprimat nemulţumirea şi au spus că vor acţiona prin intermediul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).

„China este extrem de nemulţumită”, a afirmat Yao Jian, purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Comerţului, într-un comunicat publicat pe site-ul instituţiei.

Retailerii europeni şi-au exprimat frustrarea faţă de această decizie, care va conduce la suportarea unor preţuri mai mari de către cumpărători.

Încălţămintea provenită din China şi Vietnam reprezintă 30% din piaţa europeană de profil.

SURSA:Mediafax