Destinat să înlocuiască aeroporturile existente – Tegel din vestul Berlinului şi Schönefeld din est – Aeroportul Internaţional Berlin Brandenburg Willy Brandt (BER) trebuia să fie inaugurat festiv la 3 iunie 2012. În pofida reputaţiei Germaniei de lider mondial în domeniul ingineriei, acest proiect, a cărui construcţie a început în 2006, a suferit din cauza unor probleme tehnice care au amânat inaugurarea sa.

Citând surse din apropierea aeroportului şi a proprietarilor, cotidianul german "Bild" a informat miercuri că inaugurarea aeroportului BER a fost amânată pentru a cincea oară din cauza unor probleme la sistemele electrice. Publicaţia susţine că noile amânări vor fi anunţate în mod oficial în a doua jumătate a lunii ianuarie.

În replică, directorul general Karsten Muehlenfeld a declarat joi pentru cotidianul "Der Tagesspiegel" că deocamdată nu a fost luată o decizie oficială pentru a amâna inaugurarea programată pentru sfârşitul lui 2017, dar a adăugat că aeroportul are în continuare nevoie să obţină aprobarea organismelor de reglementare pentru un amendament la autorizaţia sa de construcţie şi, de asemenea, trebuie finalizate lucrările de construcţie la terminalul de pasageri.

"Nu vreau să ascund faptul că în prezent există riscuri. Şansele deschiderii în 2017 sunt foarte mici în prezent", a declarat Karsten Muehlenfeld. Potrivit acestuia, orice eventuală inaugurare în 2017 ar avea loc doar în lunile octombrie sau noiembrie, deoarece mutarea zborurilor de pe aeroportul Tegel în timpul iernii, când există şanse de zăpadă şi îngheţ, ar fi prea riscantă. "În această situaţie, cel mai devreme inaugurarea ar putea avea loc când se schimbă orarul zborurilor, deci la finele lunii martie", a apreciat Muehlenfeld.

Noul aeroport Berlin Brandenburg Willy Brandt este deţinut în comun de guvernul federal precum şi de guvernele landurilor Berlin şi Brandeburg. Printre companiile implicate în construcţia aeroportului se numără Siemens şi Bosch. Agerpres

Te-ar putea interesa și: