in ultimii trei ani, piata detergentilor de vase – indiferent de forma de prezentare a acestora – a iregistrat modificari importante. Astfel, i 1999 (primele 11 luni), a scazut cu 13 procente fata de ianuarie – noiembrie 1998, iar i 2000, vinzarile au crescut cu 8% fata de perioada mentionata a anului precedent. Aceste informatii ne-au fost furnizate de Institutul de Cercetare de Piata GfK Rominia si se refera doar la produsele achizitionate pentru a fi utilizate i gospodarii. Conform sursei citate, detergentii comercializati pe tarabe si i angrouri acopera 25% din volumul total al vinzarilor. in 2000, consumul de detergent lichid a crescut cu 10 % fata de 1999 (ianuarie – noiembrie), i detrimentul celui sub forma de pasta, gel sau pudra. Cu toate acestea, avind un ciclu de consum mai lung decit lichidul si o formula cu un nivel mai ridicat al ingredientului activ, pasta reprezinta, i continuare, o parte importanta a pietei. Mentionam ca acest tip de detergent este complet necunoscut i Europa de Vest.
Henkel (Pur si Rex) si Colgate-Palmolive (Axion si Ajax) sunt i prezent jucatorii cei mai importanti care actioneaza pe aceasta piata.
in 1992, Axion – pasta, simbolic denumit „inamicul grasimii”, era primul produs de marca internationala introdus i tara, pentru ca doi ani mai tirziu sa fie lansata si varianta lichida. Pornind de la faptul ca, pentru multa lume, spalatul vaselor nu este o ideletnicire prea placuta, noua gama Axion Spring Sensations a fost creata special pentru a schimba aceasta stare de lucruri. Datorita ei, bucataria se transforma itr-un spatiu i care mirosul persistent de mincare gatita este ilocuit cu parfumul florilor sau al brizei marine.
„Din cauza dificultatilor materiale, consumatorii cauta produse a caror perioada de folosire sa fie cit mai idelungata, pe de o parte, dar si produse care pot fi itrebuintate i mai multe scopuri, pe de alta parte. Analizind datele de piata, observam ca nu sunt agreate produsele no-name”, constata Bogdan Mamina, director de produs la Colgate – Palmolive Rominia.
Pur este un detergent de vase premium, lider de piata, al carui beneficiu principal il constituie idepartarea grasimii. in plus, are utilizare universala, este economic, protejeaza pielea si miroase placut.
„Consumatorii romini cumpara detergenti de vase de foarte buna calitate, i masura i care isi permit”, precizeaza Mihaela Pirvulescu, director de produs la Henkel Rominia SRL.
„Importanta pretului ca element al mixului de marketing a crescut foarte mult i ultima perioada. Astfel, urmarirea atenta a costurilor este critica pentru mentinerea flexibilitatii din punctul de vedere al pretului.”
Potrivit GfK, pe segmentul detergentilor lichizi, Pur detine 64,8% din piata ca volum si 69,6% ca valoare (ianuarie-octombrie 2000).
Firma Interstar Chim SA din Bucuresti (al carei nume se suprapune cu cel al brandurilor Rivex si Trim) se bazeaza pe o experienta de peste 20 de ani, acumulata pe piata greceasca i domeniul detergentilor de uz casnic. Fabrica din Rominia a iceput sa produca i 1995, deservind de aici Europa de Est (Polonia, Ucraina, Bulgaria, Rusia, Macedonia si Republica Moldova).
„in ultimii ani, i Rominia, s-a observat renuntarea la metodele traditionale de spalat vase, acest lucru fiind i favoarea comertului cu produse specializate. Chiar daca pretul ramine cel mai important, consumatorii se orienteaza din ce i ce mai mult spre produse de calitate, preferind detergentii lichizi i detrimentul celor sub forma de pasta sau gel si, i general, detergentii lichizi cu arome de citrice”, este de parere Veronica Catargiu, Asistent marketing la Interstar Chim.
Consumatorii alegprodusele ieftine
Piata produselor pentru curatare mecanica (bureti si lavete) a evoluat si ea rapid dupa 1989. Rafturile sunt pline cu produse rudimentare si ieftine, dar si cu altele, complexe si scumpe (exceptind lavetele cu microfibra). in Rominia, avem de a face cu o piata nestructurata, optiunea pentru un produs sau altul facindu-se, si i acest caz, i functie de pret.
De-a lungul anilor, mai multi producatori locali si importatori au icearcat sa razbata pe acest segment de piata. in ultima vreme isa, doar un numar infim de branduri duc o politica unitara de dezvoltare si lupta pentru cucerirea pozitiei de lider. intre acestea se numara Soke, al carui importator nu l-am putut afla, nefiind mentionat pe produs, asa cum prevad normele i vigoare.
Nu acelasi lucru se poate spune despre brandul Scotch Brite, comercializat de firma 3M la aceeasi calitate ca si i tarile vestice. Indiferent de produsul pe care il reprezinta, aceasta firma se preocupa permanent de educarea pietei. in cazul de fata, este vorba de bureti speciali pentru vase cu suprafete rezistente, bureti pentru inox si teflon, dar si pentru ceramica si faianta. Lavetele sunt si ele structurate pe trei tipuri: lavete uscate pentru uz general, lavete pentru podele si lavete umede, utilizate i bucatarie, pentru curatarea mobilei sau masinii, si care pot absorbi excesul de apa.
Piata „absoarbe” bureti de proasta calitate
Referindu-se la dificultatile itimpinate pe piata locala, „lista neagra” alcatuita de Radu Niculescu, Senior Sales Representative Home Care Products la 3M Rominia SRL, pare interminabila: „puterea scazuta de cumparare, explozia no-name-urilor, vicii ascunse de calitate itilnite la produsele concurente, nerespectarea obligatiei legale de a avea pe raft produse inscriptionate i limba romina, copierea ambalajelor Scotch Brite pentru articole inferioare calitativ, lipsa de discernamint din partea patronilor i alegerea produselor din magazinele proprii, ceea ce se traduce printr-o clara lipsa de respect fata de consumatori…”.
Toate aceste neajunsuri altereaza perceptia utilizatorilor asupra performantelor pe care, i mod normal, trebuie sa le asigure produsele de acest gen. Asa se explica si inexistenta reclamatiilor catre Oficiul pentru Protectia Consumatorului: chiar daca se constata, i mod repetat, ineficienta produselor – de exemplu, dupa prima utilizare, buretele se desprinde de suportul abraziv -, cumparatorii sunt atit de obisnuiti cu satisfactiile minore, icit le lipseste curiozitatea de a proba, macar o data, diferenta dintre un produs de marca, garantat pentru o perioada lunga de timp, dar al carui pret porneste de la 15.000 lei si altul, de zece ori mai ieftin.