De cateva decenii, zona a fost luata cu asalt de curiosi, yoghini, paranormali, dar si de cercetatori seriosi care doresc sa descifreze enigma.
Desi circula de secole legende despre aparitii si disparitii stranii, istoria „oficiala” a Padurii Baciu dateaza de la inceputul anilor ‘50. Atunci, regretatul Alexandru Sift din Cluj avea sa descopere un fenomen pe cat de ciudat, pe atat de inexplicabil: Padurea Hoia-Baciu este bantuita de fenomene stranii. Pe pelicula fotografica apar o serie de fenomene plasmatice invizibile cu ochiul liber, dar care influenteaza pelicula fotosensibila. Despre cele petrecute acolo s-au scris cateva articole inainte de 1989. Apoi, totul a intrat in uitarea opiniei publice, subiectul fiind luat in colimatorul cenzurii comuniste.
Dupa 1990, „bomba de presa” a explodat. Ziarele de mare tiraj se intreceau in articole de senzatie si fanteziste despre ceea ce se petrece in Baciu.
In acelasi timp, si cercetatori seriosi, cum ar fi dr. Adrian Patrut, ing. Florin Gheorghita sau ing. Csaba Borbath, au purces la analizarea stiintifica a ciudatelor fenomene.
Naveta de cercetare
Targu Mures – Cluj
Targmureseanul GA