Puterea de încărcare este transferată fără fir de pe un suport de încărcare aflat pe sol într-o placă de recepție de pe partea inferioară a mașinii. Tot ce trebuie să facă șoferul este parcheze deasupra suportului de încărcare, asistat de o soluție inovatoare de micro-navigație dezvoltată de Continental. De îndată ce vehiculul se apropie de un loc de parcare echipat cu încărcare inductivă, se execută automat comunicarea în vederea autentificării cu stația de încărcare. Printr-o interfață om-mașină șoferul este anunțat atunci când autoturismul a atins poziția corectă de parcare și confirmă că a început încărcarea.

Centrul de inginerie din Timișoara al Continental este inclus în locațiile în care compania dezvoltă tehnologii pentru mașinile electrice. În acest an s-au pus bazele unui centru de competențe pentru dezvoltare software, electronică și de sistem pentru produse de încărcare a bateriei prin cablu, precum și wireless. Iar din 2018, în Timișoara va funcționa și un centru de testare. Compania a implicat și universități din țară în aceste proiecte: Universitatea Politehnica din Timișoara și Universitatea Politehnică din București.

În locația din Timișoara, pentru proiectele dedicate autovehiculelor electrice, lucrează peste 20 de specialiști în domeniu. Echipa se află în plină dezoltare și caută experți electroniști și de sistem pentru a dezvolta viitorul industriei electrice auto în România.

O încărcare mult mai practică

Soluțiile software ale mașinilor electrice compară încărcarea bateriei unui autoturism electric cu umplerea rezervorului unei mașini convenționale. Există două diferențe majore care constau în primul rând în faptul că încărcarea unui vehicul electric durează mai mult decât umplerea cu combustibil și, în al doilea rând, faptul că înainte ca încărcarea să poată începe trebuie să fie conectat un cablu din stația de încărcare la vehicul. „Trebuie să facem reîncărcarea mai practică și mai ușor de utilizat”, spune Röhrl. „Tehnologia de încărcare inductivă va fi un pas important spre realizarea acestui obiectiv”. În acest sens, Continental a dezvoltat o soluție de încărcare inductivă cuprinzătoare capabilă să reîncarce o mașină electrică cu o rată de până la 11 kW.

 

Acest sistem încarcă automat autovehiculul și se oprește în siguranță de îndată ce mașina este parcată în poziția corectă deasupra plăcuței de la sol. Componentele de încărcare inductive montate pe vehicul cuprind un tampon receptor, electronice de putere, regulatoare și o interfață om-mașină pentru a ajuta la parcarea precisă. Și sistemul de poziționare a fost dezvoltat de Continental. O toleranță de poziționare mai bună de 10 cm este ideală pentru a asigura cel mai bun transfer de putere de la plăcuța de la sol la vehicul. Progresul continuu în domeniul tehnologiei de conducere semi-automatizată va permite, în viitor, ca acest aspect al procesului de încărcare (parcare) să fie efectuat fără nicio acțiune din partea șoferului, ceea ce face ca și confortul să fie mai mare. La o rată de încărcare de 11 kW, fiecare minut de încărcare asigură aproximativ un kilometru de distanță. Astfel, în timpul unei călătorii de 20 de minute, pentru cumpărături, gama de conducere disponibilă poate fi mărită cu până la 20 km.

Pe lângă activitățile sale de dezvoltare din punct de vedere tehnic, Continental joacă, de asemenea, un rol activ în eforturile de standardizare. În calitate de membru al proiectului german „StiLLe” (proiect de standardizare pentru interoperabilitatea de încărcare inductivă / Standardisierung induktiver Ladesysteme über Leistungsklassen), Continental este implicat în elaborarea recomandărilor tehnice pentru standardizarea sistemelor de încărcare inductive.

Tehnologia de încărcare inductivă este sigură, compactă și robustă

Pe lângă confort, o altă caracteristică a acestui sistem este siguranța acestuia. Imediat ce procesul de autentificare fără fir a fost finalizat cu succes și vehiculul este parcat corect, placa de încărcare începe să transmită puterea. Rampa în trepte, până la puterea maximă de ieșire, este finalizată în doar câteva secunde. Dacă funcția integrată de monitorizare a decalajului detectează pătrunderea unui obiect străin sub vehicul, între pământ și plăcuță, încărcarea se întrerupe imediat. Tehnologia inovatoare de încărcare ocupă un spațiu relativ mic, într-un garaj sau parcare, în comparație cu tehnologia bazată pe cablu. Plăcuța de sol, capabilă să suporte o încărcătură de până la 500 kg, este amplasată sau încastrată în pământ, făcând sistemul mai ușor de integrat în compartimentele de parcare închise decât o cutie de perete. În spațiile publice de parcare (în garajele de parcare sau în mall-uri), un alt avantaj al tehnologiei inductive de încărcare este riscul mult mai redus de vandalism.