Oferta comerciantilor de automobile second-hand largeste paleta produselor achizitionate prin credit cu avans zero

Nici nu s-a linistit bine nebunia creditului doar cu buletinul la achizitionarea de electronice si electrocasnice, ca guvernatorul BNR, care parea ca rasufla usurat privind graficele macroeconomiei, are un alt motiv sa incrunte din sprancene. Putem achizitiona si automobile doar cu buletinul si avans zero.




Pentru cine nu e interesat de leasing sau nu vrea sa plateasca avans, o astfel de oferta vine din partea companiei cehesti AAA Auto, cel mai mare dealer de masini second-hand din centrul si estul Europei. Compania este prezenta pe piata romaneasca din septembrie anul trecut si incepe sa isi implementeze modelul de business pe care il practica si afara. “Sa oferim clientilor o gama completa de servicii financiare, inclusiv creditul cu avans zero, e o strategie globala a AAA Auto”, spune Miodrag Stanoievici, country manager pentru Romania al companiei. “Sa aplici pentru o astfel de oferta e chiar mai simplu decat in Romania, unde serviciile financiare oferite pentru piata auto second-hand sunt in proces de definire”.
In urma cu doar doi sau trei ani, cand ai fi dorit sa obtii un credit de la banca pentru achizitionarea unui automobil rulat, functionarii bancari te trimiteau la plimbare de cum auzeau pentru ce vrei sa folosesti banii. Iata ca acum au aparut primele banci care, in dorinta de a atrage clienti, incheie parteneriate cu un vanzator de masini second-hand, pe langa ofertele proprii pe care le au pe acest segment. Finantarea ofertei cu avans zero a companiei AAA Auto este asigurata, deocamdata prin Banca Transilvania si Finansbank. “Conditiile sunt mai mult sau similare”, spune Stanoievici.





Ne asteptam la oferte similare. De ce? Sa oferi clientilor posibilitatea de a alege e felul in care poti sa ii satisfaci. Cu siguranta ca acest avantaj va fi sesizat si de competitie.


Miodrag Stanoievici, AAA Auto




Practic, pentru a achizitiona un automobil second-hand cu avans zero, sunt necesare actul de identitate, declaratia de venit si fluturasul de salariu. Banca ia in considerare chiar si veniturile altor membri ai familiei, veniturile din strainatate, pensiile, chiriile, primele, comisioanele si dividendele. Toate contractele de credit sunt semnate direct la sediul AAA, iar clientii pot pleca acasa, in aceeasi zi, cu masina. Restul conditiilor sunt cele impuse de BNR bancilor comerciale pentru creditare.


De la deschiderea reprezentantei, AAA Auto a vandut, pana saptamana trecuta, pe piata romaneasca, 1.385 de automobile si se asteapta sa vanda anul acesta circa 3.500 de automobile, in mare parte si datorita ofertei cu avans zero.

Este oferta o contramasura la preconizatele restrictii la importurile de masini rulate, in functie de gradul de poluare, promovate de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA)? Miodrag Stanoievici spune ca nu au nici o legatura cu aceasta. Dimpotriva, “sustinem APIA in a impune aceste masuri”, afirma el.


Va “trage” dupa ea piata o astfel de oferta si pregatesc si ceilalti competitori produse de finantare similare? “Ne asteptam la oferte similare. De ce? Pentru ca satisfactia clientilor merge mana in mana cu succesul afacerii. si sa le oferi posibilitatea de a alege e felul in care poti sa ii satisfaci”, afirma Stanoievici. “Cu siguranta ca acest avantaj va fi sesizat si de competitie”.


Care competitie pregateste deja oferta de primavara. “Nu putem spune de pe acum conditiile pentru finantare in sistem de credit pentru ca nu sunt inca gata, dar mai avem trei saptamani sa le finalizam”, spune Horatiu Moldovan, directorul general al Weltauto, divizia de comercializare de autovehicule rulate a Porsche Romania. Celalalt competitor important pe piata de automobile second-hand, compania Star Forum a holdingului Auto tiriac, a fost desfiintata de managementul grupului. “Prin urmare, fiecare dealer are acum departament separat de comercializare de autovehicule uzate, asa ca decizia le apartine”, explica Ruxandra Buca-Chendi, fostul manager al Star Forum.


Foarte probabil insa ca fiecare dealer auto va analiza serios posibilitatea unei astfel de oferte daca va gasi o banca partener. si va gasi. Cu cat bancile vor avea un regim mai restrictiv de acordare de credite, cu atat se vor uita dupa clienti pe tot mai multe piete.