În pragul sărbătorilor, șocul energetic rămâne o certitudine periculoasă pentru UE

Presiunea este puternică, iar prețurile au urcat la cote fără precedent din cauza întârzierii intrării în funcțiune a conductei Nord Stream 2, din cauza amenințărilor cu întreruperi ale furnizării de energie formulate de președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, dar și din cauza nervozității legate de sancțiunile economice impuse sectorului energetic rus, ca urmare a escaladării tensiunilor în estul Ucrainei, conform naftemporiki.gr

Autoritatea Federală Germană pentru Energie a declarat că fluxurile de gaze către Europa prin Nord Stream 2 nu se vor realiza înainte de iulie 2022. În condițiile în care importurile sunt în scădere, investitorii se tem acum că criza gazelor s-ar putea prelungi chiar și iarna viitoare.

Analistul Trafigura Group, Jeremy Weir, a avertizat că Europa s-ar putea confrunta cu întreruperi de curent în cazul unei ierni geroase. Și asta înainte ca Electricite de France să anunțe că închide reactoare ce reprezintă 10% din capacitatea nucleară a țării, lăsând Europa la cheremul vremii în ianuarie și februarie.

Traderii preconizează că în Europa va ajunge mai mult gaz natural lichefiat din cauza cererii mai scăzute din Asia, însă va fi nevoie de timp și este puțin probabil să se înregistreze o creștere a sosirilor în porturile europene înainte de ianuarie.

Ce se va întâmpla cu energia nucleară?

În același timp cresc presiunile asupra UE pentru a clasifica energia nucleară drept energie „verde”. Ziarul Die Welt a publicat o scrisoare adresată Comisiei Europene de 22 de europarlamentari din 11 țări, prin care i se cere președintei Ursula von der Leyen să clasifice energia nucleară și gazele drept surse de energie durabilă în viitor. Deputații spun că cererile Bruxelles-ului pentru aprovizionarea cu energie a UE sunt exagerat de stricte, ceea ce face ca prețurile la energie să rămână ridicate pe termen lung. „Suntem convinși că Europa trebuie să facă tranziția către neutralitatea climatică într-un mod realist, responsabil și adecvat, mai ales când vine vorba de nevoile specifice ale întreprinderilor mici și mijlocii”, se arată în scrisoarea publicată de ziarul german.

Deputații PPE din Germania, Franța, Danemarca, Slovacia, Italia, Suedia, Polonia, Slovenia, Portugalia, Bulgaria și România avertizează, de asemenea, că von der Leyen „ar trebui să se ghideze după nevoile reale ale statelor membre și nu după motive ideologice”. Cerințele celor 22 de europarlamentari sunt următoarele: Energia nucleară cu emisii reduse de CO2 ar trebui considerată durabilă în viitor. Specificațiile pentru centralele electrice pe gaz trebuie să fie realiste astfel încât să fie fezabile din punct de vedere tehnic, iar construirea lor să merite în continuare efortul depus de investitori.

Potrivit Die Welt, cei 22 de europarlamentari și-au ales bine momentul pentru a-și transmite scrisoarea, întrucât Comisia Europeană a amânat din nou decizia privind sustenabilitatea energiei nucleare și a gazelor naturale: „Dezbaterea nu va avea loc până la jumătatea lunii ianuarie”, a spus comisarul pentru piața internă Thierry Breton.