Veniturile Agenției Naționale pentru Venituri (ANV), în 2020, sunt de aproape 25 miliarde de leva, ceea ce este cu peste 700 de milioane de leva mai mult decât era planificat și cu peste 1,1 miliarde de leva mai mult decât în anul anterior 2019, a anunțat Agenția pentru Venituri de la Sofia. În ciuda crizei coronavirusului, întreprinderile și cetățenii și-au plătit conștiincios impozitele și contribuțiile la asigurările sociale, potrivit ANV.

Tendința de creștere a veniturilor din trezorerie se menține, iar pentru anul trecut aceasta a fost de aproximativ 5% față de anul precedent, a adăugat ANV. În 2020, veniturile fiscale se ridică în total de 14 miliarde de leva. Dintre acestea, peste 2,6 miliarde de leva au fost plătite de către întreprinderi pentru impozitele corporative, iar 3,7 miliarde de leva din impozitul pe veniturile persoanelor fizice. Veniturile din taxa pe valoarea adăugată sunt de 7,6 miliarde de leva, notează publicația bulgară Duma.

Suma totală a veniturilor din contribuțiile de asigurări sociale este de 10,6 miliarde de leva, din care 6,3 miliarde de leva sunt pentru asigurări sociale de stat, 2,7 miliarde de leva – pentru contribuții la asigurările de sănătate și 1,5 miliarde de leva pentru asigurarea de pensie obligatorie suplimentară.

“2020, printre altele, s-a dovedit a fi un an de solidaritate fiscală clar exprimată. Unele sectoare economice au fost grav afectate, altele au cunoscut un boom, dar, în general, în ciuda dificultăților, întreprinderile și cetățenii și-au respectat corect angajamentele bugetare. Apreciem foarte mult acest lucru”, a declarat, legat de veniturile record la Agenția Națională pentru Venituri, directorul executiv al acesteia, Galia Dimitrova.