În a doua etapă, va avea și o capacitate semnificativă de stocare, rezolvând astfel o mare parte din problema energiei verzi, stocarea acesteia costând foarte mult. Energia se va produce atunci când va bate vântul și când va fi soare.

Investiția ar putea crea aproximativ 1.000 de locuri de muncă, în perioada în care va fi pusă în implementare.

Lucrările ar putea începe la vară

Petru Claudiu Bătrânuț, primarul comunei Grăniceri din Arad, a vorbit despre parcul fotovoltaic și a afirmat că lucrările la ar putea începe în vara acestui an.

„E uriaș pentru orice localitate, cu atât mai mult pentru Grăniceri. Pe perioada implementării vor fi cel puțin 1000 de locuri de muncă. Noi sperăm, acum, lucrăm la ceea ce înseamnă aprobarea pozului care o să fie în data de 15 martie și, efectiv, în tandem, se lucrează la ceea ce înseamnă descărcarea arheologică.

Efectiv, la ora actuală, mai sunt câțiva pași birocratici de trecut și noi sperăm ca, în jurul datei de 1 iulie -1 august, să demarăm efectiv lucrările pentru construirea parcului de 1044 de megawați, așa cum ați amintit dumneavoastră”, a declarat acesta pentru Antena 3 CNN.

Primarul a spus că mulți oameni au întrebat deja dacă se pot angaja, chiar dacă proiectul nu este gata.

„Am avut o serie de interpelări pe această temă, inclusiv din zona Moldovei, nu vă ascund, din zona Oradei. Deci, da, până la urmă o să fie nevoie de forță de muncă. Până la urmă sunt niște meserii care, în ceea ce privește energie electrică, electricieni, ca să le spunem așa, o să fie nevoie pe șantier. Vor fi taxe și impozite pe care le vom încasa suplimentar la bugetul local, pe deoparte cele din salarii, pe urmă cele pe investiția în sine, care se află pe teritoriu”, a spus el.

Banii vor fi utilizați pentru dezvoltarea comunei

Cât despre banii care se adaugă bugetului de până acum al comunei, Petru Claudiu Bătrânuț a spus că vor fi folosiți pentru dezvoltarea comunei, în special în sectoarele de infrastructură și într-un depozit de înmagazinare a energiei electrice.

„Sigur că ne gândim. Până la urmă vrem să dezvoltăm comuna, chiar acum avem în implementare, dar nu stăm doar după ceea ce înseamnă veniturile din emiterea autorizației de construcție, veniturile din ceea ce înseamnă impozite și taxele pe salarii, veniturile din ceea ce înseamnă concesiunile, pentru că noi acum mai pregătim o suprafață de teren, pentru ceea ce înseamnă concesionarea, în vederea construirea unui depozit de magazinare a energiei electrice, special pentru a nu exista dezechilibre la nivel de sistem energetic național”, a explicat oficialul.

Primarul a mai afirmat că deocamdată, nu poate da un răspuns în legătură cu prețurile la facturile de energie ale localnicilor.

„Momentan nu putem să spunem acest lucru, datorită faptului că este o investiție privată, dar cu siguranță, la nivelul investiției, vorbim despre 20% din capacitate energetică a României. Dacă astăzi ne uităm sau acum, la această oră, pe site-ul TransElectrica, vedem că la ora actuală, România consumă între 6.000 și 7.000 de megawați, ori 1.000 de megawați, înseamnă cam 20% din ceea ce se produce la ora actuală în România, bineînțeles din mai multe surse, că vorbim de solar, eolian și așa mai bine hidro sau lucruri altfel”, a adăugat Petru Claudiu Bătrânuț.