Mica Elveţie este un restaurant cu tradiție deja în București. După ce a funcționat o vre­me lângă Grădina Icoanei, s-a mutat în urmă cu câțiva ani în apropierea bisericii Cașin, păs­trân­du-și renumele de cârciumă selectă, cu mâncare bine ticluită și prețuri pe măsură.
Patronul și cheful acestui local este Jakob Hausmann, pe care l-ați văzut, probabil, într-una dintre emisiunile culinare pe care le-a găzduit pe TVR sau pe Euforia. Trăiește în România de la începutul anilor ’90, când a deschis Mica Elveție, și este un neobosit promotor al bucătăriei de calitate, cu nenumărate cărți și articole publicate și cu un titlu de Master in Culinary Art de care este foarte mândru. Îl urmăresc de ceva timp și admir tenacitatea și pasiunea cu care promovează principiile în care crede. Și mărturisesc că mi-aș fi dorit să văd mai mulți bucătari din România ultimilor ani care să se promoveze la fel de mult și care să militeze pentru o mâncare mai bună și mai sănătoasă.
Restaurantul lui Herr Hausmann se află într-o căsuță ca-n povești, înconjurată de multă vegetație, pe o stradă cu copaci bătrâni și case frumoase. Este decorat cu multă atenție, în tonuri plăcute și calde, cu mult lemn, fier forjat, desene naive pe pereți, care-ți aduc aminte de nu­mele său și implicit de Țara Cantoanelor, și fotografii cu oamenii celebri care i-au trecut pragul de-alungul timpului.
Când intri acolo te simți exact ca într-unul dintre chalet-urile pe care le regăsești la tot pasul în orășelele de munte din Elveția. Restaurantul are și o terasă foarte frumoasă, deschisă oficial chiar în primăvara aceasta. Este o grădină de fapt, cu gazon, câțiva pomi, multe flori și un umbrar care să te țină la adăpost de capriciile vremii. Vă recomand să mergeți acolo într-o seară de joi, când cheful Jakob Hausmann găzduiește câte un mic show culinar tematic, și veți vedea că este locul perfect pentru petrecerea unei seri călduroase de vară.
La Mica Elveție am fost într-o seară de vineri, când restaurantul era aproape gol, lucru care nu ne-a deranjat prea tare pentru că am putut să „inspectăm“ în voie locul. Am mâncat multe lucruri bune, foarte fresh și bine alcătuite în farfurie. În ciuda aparențelor, meniul nu este foarte sofisticat, cu o listă destul de echilibratã, în stare să satisfacă şi amatorii de cărnuri și sosuri mai grele, dar şi vegetarienii sau pe cei care preferă o masă mai frugală. Însă prețurile sunt destul de „piperate“.
Serviciul a fost atent şi prompt, cu câteva scăpări pe care le-am fi trecut cu vederea dacă restaurantul era mai plin. Însă prea mici ca să umbrească experiența culinară.

Ce-am încercat și ne-a plăcut

Puteți începe masa cu o supă de roșii foarte gustoasă (15 lei) sau un gazpacho (18 lei). La fel de interesant pentru aperitiv este platoul cu carne afumată specific elvețian, Bündner – Platte (45 de lei) sau Vitello Tonato (28 de lei). Pentru felul principal puteți încerca un Fondue Bourguignonne pentru două persoane (168 de lei), cu o carne de vită extrem de fragedă și sosuri bine potrivite sau un cordon bleu (69 de lei). La desert vă recomand sorbetul de lămâie (14 lei) sau tiramisu cu fructe de sezon (18 lei).
Legendă
Mâncare: 4 puncte din 5
Serviciu: 3 puncte din 5
Atmosferă: 4 puncte din 5
Adresa: Sandu Aldea nr. 64
Tel: 021.224.50.17
www.micaelvetie.ro