Pentru Alina și Cornel D. vacanțele în doi sunt demult o amintire. Acum, nu își mai pot imagina un concediu fără Toma (4 ani) și Sofie (6 ani). Așa că, anual au un buget de aproximativ 4.500 de euro doar pentru relaxare. „Anul acesta, am programat două ieșiri: În Grecia și la Disneyland. Grecia are câteva resorturi de patru stele, cu tot felul de facilități pentru copii“, spun ei. Inițial, luaseră în calcul Antalya, unde au mai fost de trei ori, însă evenimentele petrecute în Turcia în perioada când au făcut ei rezervările i-au determinat să meargă anul acesta în Grecia.
 
„Situația părea punțin incertă deși, ulterior, am aflat că lucrurile în Antalya sunt la fel ca în fiecare an. Zilele trecute tocmai s-au întors de acolo niște prieteni, care au cheltuit în jur de 1.800 de euro, cu doi copii, la un resort de 5 stele“, completează ei.

În context, reprezentanții Cocktail Holidays spun că, pentru familiile cu copii, principala destinație rămâne în continuare Antalya, urmată de urmată Grecia (Creta, Chania, Rodos, Corfu), Spania și Croația. „În toate aceste destinații există hoteluri cu facilități pentru copii, iar bugetul pentru o familie cu un copil pleacă de la 842 euro în Creta, cazare la hotel trei stele cu demipensiune“, punctează aceștia.

Sumele se dublează și, în unele cazuri, chiar depășesc 2.000 de euro pentru cei care aleg un sejur în cadrul unui resort de 5 stele. „În Grecia nimic nu e imposibil pentru familiile cu copii. Multiplele posibilităţi de distracţie şi de petrecere a timpului liber îi îndeamnă pe aceștia să aleagă insulele sau Grecia continentală pentru vacanţele lor“, spune și Daniela Toncu, manager de vânzări Happy Tour.

Parcurile din Europa

Aceste destinații sunt urmate de parcurile tematice și cele de distracție din Europa, Disneyland fiind în continuare o alegere pe lista turișilor.  „Disneyland este cea mai interesantă experienţă europeană în materie de personaje Disney.

Aici, fantezia nu are limite şi poţi trăi momente de neuitat în cele două parcuri tematice: Disneyland Park împărţit în cinci ţări tematice spectaculoase şi Walt Disney Studios Parks, care te poartă în lumea incredibilă a filmului și a televiziunii“, explică Daniela Toncu.

Și exemplele pot continua cu Parcul tematic Chessington (Marea Britanie), Parcul PortAventura (Spania) sau Legoland (cu reprezentanțe în mai multe țări).

Potrivit datelor Christian Tour Legoland Germania (Günzburg, Bavaria) este una dintre cele mai noi atracții pentru familii. Miniland – cu peisaje europene celebre create din 25 milioane de piese Lego, Adventure Land, Lego X-treme, Knights Kingdom, Pirates Land sunt câteva dintre zonele tematice cu cel mai mare succes printre turiști. Pachetele pornesc de la circa 300 de euro de persoană și includ cazare, masă în regim demipensiune, două zile de acces în Legoland, bilete de avion. Toate aceste parcuri sunt construite ca niște orășele unde copiii devin „mici adulți“ și participă la tot felul de activități menite să le dezvolte creativitatea.

All inclusive în România

Ca să nu se reducă doar la desti­națiile externe, agențiile de turism promovează pachete speciale și pentru unele locuri din România, foarte căutate fiind cele care au servicii all inclusive. Un exemplu este Blaxy Resort din Olimp, cel mai mare resort all inclusive din țara noastră. Cuprinde cinci piscine, trei restaurante, 10.000 de metri pătrați de plajă privată, night-club, amfiteatru, cluburi pentru copii, cluburi pentru adulți, terenuri de tenis și parcare privată. „În iunie (perioada 10-12 iunie), pentru o mini-vacanță de două nopți, cu toate mesele incluse, bilet la concert Vunk și foc de tabără, prețul este de 158 euro pentru un adult în cameră dublă. Copiii până în șapte ani se cazează gratuit“, mai spune managerul de vânzări al Happy Tour. La toate facilitățile acestui resort, se mai adaugă și „un crâng sălbatic, verde“ chiar între resort și plajă, pe modelul parcurilor promovate în străinătate.

 

Parcuri de distracție: câteva exemple de mini-vacanțe în parcurile de distracție (tarifele prezentante nu includ biletele de avion)

DISNEYLAND: 790 euro pentru cazare la Disney Hotel Santa Fe (2 stele), sejur trei nopți în cameră standard, cu demipensiune și bilete de intrare pentru patru zile în cele două parcuri; tariful este valabil pentru doi adulți și doi copii până în 7 ani:

EUROPA-PARK-RUST: de la  677 euro pentru cazare în Burghotel Castillo Alcatraz (4 stele), tarif valabil pentru doi adulți și un copil în cameră standard, cu mic dejun și două zile intrări în parc;

GARDALAND–CASTELNUEV: de la 365 euro cazare în Hotel Gardaland (3 stele), pentru doi adulți și un copil, în camera „family“, cu mic dejun și două zile intrări în parcuri;

LEGOLAND–GUNZBURG: 516 euro  pentru Legoland Feriandorf (3 stele), doi adulți și un copil, cazare în camera standard, cu mic dejun și două zile intrări în parc;

PORTAVENTURA–BARCELONA/SALOU: de la 354 euro în hotel Portaventura (4 stele), pentru doi adulți și un copil, în cameră standard, cu demipensiune și intrări în parc.

(Sursa: Agențiile)