În acest document, publicat de site-ul Environmental Science and Technology, cercetători de la Universitatea Californiei din Davis /UC-Davis/ estimează că cei 1.332 mii de miliarde de barili ai rezervelor de petrol brut se vor epuiza în anul 2041 din cauza unui consum mondial de 85,22 milioane de barili zilnic, crescând cu 1,3 % anual.

Pentru a determina când va exista o ofertă suficientă de energii reconversibile pentru a înlocui hidrocarburile, profesorul în inginerie Debbie Niemeier şi cercetătoarea Nataliya Malyshkina au extrapolat preţurile acţiunilor societăţilor furnizoare de energii reconversibile. Ei au comparat preţurile titlurilor a 25 de companii petroliere cotate pe pieţele bursiere americană, australiană şi eurpeană cu cele ale celor 44 de companii din sectorul energiilor reconversibile.

A reieşit că valorizarea bursieră a companiilor petroliere o depăşeşte de departe pe cea a companiilor energiilor alternative. Potrivit cercetătorilor, aceasta înseamnă că investitorii cred că petrolul va continua să fie folosit într-un viitor apropiat şi să depăşească sectorul energiilor reconversibile.

Modelizând o evoluţie a titlurilor bursiere, cercetătorii au stabilit că abia în anul 2141, adică la 100 de ani după epuizarea petrolului, va exista o ofertă suficientă de energii reconversibile, ceea ce va complica mult utilizarea automobilelor timp de aproape un secol.

Două treimi din petrolul brut sunt rafinate pentru a fi transformat în benzină sau motorină pentru vehicule. Un scenariu mai optimist prevede că rezervele de petrol se vor epuiza în 2054.
SURSA: Agerpres