Evident, creșterea populației va avea loc în zonele aflate încă în dezvoltare, care reprezintă 82% din total în prezent și va urca până la 85% în 2030. Populația din țările dezvoltate va crește mult mai puțin, de la 1,2 miliarde până la 1,3 miliarde.
Vârsta medie a omenirii va urca, de asemenea, de la 29 de ani, în prezent, până la 34 de ani. Defalcat pe zone, diferența mediei de vârstă va fi de 12 ani, de circa 31 de ani în zonele în dezvoltare și de 43 de ani în cele dezvoltate.
Urbanizarea va continua, iar în 2030 4,9 miliarde de oameni vor trăi în orașe, adică 59% din total, față de 3,5 miliarde în prezent, adică 50%. În țările dezvoltate, gradul de urbanizare este de 75% și va urca până la 81%. Urbanizarea din statele în dezvoltare va fi, în 2030, de 55%.
Odată cu majorarea numărului de oameni va crește și nevoie de resurse.
Consumul de energie primară va urca cu 26% până în 2030, fiind cauzat aproape în totalitate de zonele în dezvoltare (+45%), în timp ce în țările dezvoltate va urca cu doar 2,6%.
Cererea de apă se va majora, de asemenea, cu 53%, ceea ceva face ca jumătate din populațial umii să trăiască în zone cu risc mare de lipsă de apă.
Agricultura din zonele emergente va acapara o mare parte din cererea de apă, +82% față de prezent, ca urmare și a majorării numărului de calorii consumate zilnic de o persoană până la 3,520 kilocalorii în zonele dezvoltate (+1,7%) și până la 2.960 kcal în cele în dezvoltare (+6,6%).
Implicit, resursele se vor scumpi, iar conflictele din jurul țările care dețin rezerve naturale vor fi tot mai mult. La nivelul actual de producție, resursele de cărbune vor ține cel mai mult, respectiv 119 ani, urmate de gaze naturale, 63 de ani, și de petrol, 46 de ani. Petrolul va rămâne cea mai importantă resursă și în 2030. Estimările legate de prețul barilului de petrol variază între 124 dolari și 204 dolari, însă trebuie precizat că previziunile se bazează pe o situați globală „normală”, fără conflicte sau alte elemente ce nu pot fi prevăzute.
Se poate spune că nu ne îndreptăm către o perioadă de foamete și războaie pentru esurse în următorii 20 de ani. Cu toate acestea, raportul subliniază că este necesară o îmbunătățire a eficienței cu care utilizăm resursele, înr principal pentru a evita, pe termen mai lung, pericolul unor astfel de conflicte.