Împrumuturile nete de la BCE ale băncilor spaniole au urcat luna trecută la 287,8 miliarde de euro, de la 263,5 miliarde de euro în aprilie, a anunţat joi Banca Centrală a Spaniei. Creditele brute au crescut în mai la 324,6 miliarde de euro, de la 316,9 miliarde de euro luna precedentă.

Majorarea împrumuturilor de la BCE "arată condiţiile extrem de dificile cu care se confruntau băncile spaniole cu câteva săptămâni înainte de a primit asistenţă financiară de la UE. Dar în situaţia în care temerile privind solvabilitatea băncilor spaniole s-au atenuat, ar trebui să scadă gradual şi dificultăţile de finanţare", a explicat Martin van Vliet, economist la ING Bank în Amsterdam. Acesta a avertizat că instituţiile de creditare din Spania ar putea rămâne dependente o anumită perioadă de finanţarea ofertă de BCE.

Pieţele financiare au salutat acest acest plan de ajutor care permite diminuarea presiunilor la adresa băncilor spaniole şi este considerat o dovadă a dorinţei europenilor de a salva zona euro.
Sursa: Agerpres