Franţa va împrumuta 35 de miliarde de euro pentru investiţii publice, cu scopul creşterii competitivităţii economiei, a anunţat, luni, preşedintele francez Nicolas Sarkozy, citat de AFP.

„Trebuie să pregătim Franţa pentru provocările viitoare, astfel încât să beneficieze la maxim de recuperarea econonmică, să devină mai puternică, mai competitivă şi să creeze mai multe locuri de muncă”, a spus Nicolas Sarkozy într-o conferinţă de presă.

Cum se împart banii

Sistemul de învăţământ superior va atrage 11 miliarde de euro din totalul de 35 miliarde de euro. „Vrem cele mai bune universităţi din lume”, a afirmat preşedintele francez. Cercetarea va primi 8 miliarde de euro, industria şi companiile mici şi mijlocii 6,5 miliarde de euro, în timp ce dezvoltarea sustenabilă va beneficia de 5 miliarde de euro, iar extinderea internetului în bandă largă de 4,5 miliarde de euro.

Având în vedere efectele acestor cheltuieli publice, statul francez se aşteaptă la investiţii totale, de stat şi private, în valoare de 60 de miliarde de euro.

22 de miliarde vin de pe pieţele financiare

Din cele 35 de miliarde de euro care vor fi împrumutate de stat, 22 de miliarde de euro vor fi atrase de pe pieţele financiare, întrucât Franţa, ca urmare a ratingului ridicat de care beneficiază din partea agenţiilor de evaluare financiară, poate accesa dobânzi reduse. Atragerea fondurilor direct de la populaţie a fost respinsă, având în vedere că ar implica costuri mai mari. Restul de 13 miliarde de euro vor fi asiguraţi din sumele returnate de bănci care au primit împrumuturi de la statul francez.

Marele „împrumut naţional” de 35 de miliarde de euro este departe de suma de 100 de miliarde de euro vehiculată iniţial de politicienii apropiaţi preşedinţiei şi de presă.

SURSA: Mediafax