Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, joi, 500 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 60 de luni, la un randament mediu de 3,79% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR).

Valoarea nominală

Valoarea nominală a emisiunii de joi a fost de 500 de milioane de lei, iar băncile au subscris 990,5 milioane de lei.

Vineri este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 75 de milioane de lei la randamentul stabilit joi pentru obligaţiuni.

Împrumuturi planificate

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat, în luna iulie 2020, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,8 miliarde de lei, din care 1,2 miliarde de lei prin două emisiuni de certificate de trezorerie cu discount şi 3,8 miliarde de lei prin opt emisiuni de obligaţiuni de stat, la care se poate adăuga suma de 540 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma, uşor mai mare decât cea de 5 miliarde de lei programată în iunie, va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Pe 9 iulie a primit un alt împrumut

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat 205 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 123 de luni, la un randament mediu de 4,26% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR).

Valoarea nominală a emisiunii de joi a fost de 300 de milioane de lei, iar băncile au subscris 342,4 milioane de lei.