Suprataxarea se aplică, din 2013, iar impozitul este de 60% din veniturile suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale, din care se deduc redevenţele aferente acestor venituri, precum şi investiţiile în segmentul upstream. Deducerea investiţiilor în segmentul upstream nu poate depăşi 30% din veniturile suplimentare. 

Acest impozit este aplicabil companiilor care desfăşoară efectiv atât activităţi de extracţie cât şi activităţi de vânzare a gazelor extrase din România (incluzând teritoriul naţional şi apele asupra cărora România îşi exercită drepturi suverane). 

Iniţial impozitul a fost introdus pentru o perioadă de un an, prelungită ulterior până la 31 decembrie 2015. 

Potrivit proiectului de act normativ, şi impozitul pe monopol datorat de operatorii de transport şi distribuţie de energie electrică şi gaze naturale, autorizaţi de ANRE va fi plătit şi anul viitor. Acest impozit se aplică pe fiecare MWh pentru care se facturează serviciile de transport şi distribuţie de energie electrică şi gaze naturale şi variază între 0,1 şi 0,85 lei/MWh. 

De asemenea, un alt impozit din sector care urmează să fie achitat şi în 2016 este cel de 0,5% aplicat veniturilor obţinute de companiile care înregistrează venituri din exploatarea petrolului brut. Baza impozabilă este determinată în funcţie de anumite formule.

 AGERPRES