Vestea buna este aceea ca exporturile au crescut, anul trecut, cu aproape doua miliarde dolari fata de 1999. Vestea proasta este ca importurile au fentat din nou previziunile. Politica dusa anul trecut de guvernul Isarescu, menita sa forteze cresterea economica prin exporturi mai mari a avut un efect pervers. Dupa o perioada de optimism, cind parea ca diferenta dintre ce cumparam si ce vindem icepuse sa se micsoreze, importurile au luat-o din nou la vale. Rezultatul? Deficitul balantei comerciale, adica diferenta itre importuri si exporturi, a crescut la doua miliarde de dolari, de la 1,6 miliarde dolari i 1999.
Explicatiile sunt destul de simple. Reducerea impozitului pe veniturile obtinute din exporturi a icurajat firmele rominesti, care au iceput sa produca mai mult pentru export. Doua au fost problemele care s-au ridicat de aici. in primul rind, multe dintre produsele destinate exportului aveau nevoie de materii prime si materiale din import. Ceea ce iseamna ca cresterea productiei si a exportului a dus la o majorare pe masura a importurilor. La acest capitol, trebuie adaugata productia i lohn, adica acea activitate care presupune ca toate materialele se importa, se asambleaza i Rominia si apoi se exporta. Avind i vedere ca acest gen de produse folosesc doar mina de lucru din Rominia, este evident ca orice crestere a exportului de produse realizate i lohn aduce o crestere proportionala a importurilor. in al doilea rind, parte din exporturi sunt constituite din produse brute, neprelucrate, care, chiar daca sunt importante ca volum, sunt ieftine din punctul de vedere al valutei care intra i tara i schimbul lor.
Una peste alta, vestile sunt totusi bune. Chiar daca deficitul comercial a crescut peste asteptari, mai multe exporturi iseamna o activitate economica mai intensa.
Ce se va itimpla isa anul acesta? Exista o serie de informatii pe baza carora se pot face unele estimari. in primul rind, Guvernul pare decis sa sprijine investitiile si este de asteptat ca acest lucru sa aduca un plus de cerere pentru marfuri din import. Pe de alta parte, itreprinderile mici si mijlocii au obtinut scutire de taxe vamale si taxa pe valoarea adaugata pentru importurile de tehnologie. Cum scutirea de TVA nu se aplica si la utilajele cumparate din tara, se poate presupune ca patronii vor prefera sa importe, ceea ce va contribui la dezechilibrul balantei comerciale. Nu i ultimul rind, i comertul cu Uniunea Europeana a intervenit o noua liberalizare, adica eliminarea taxelor vamale percepute de Rominia la importurile din Europa. Acesta este un al treilea factor care va duce la cresterea importurilor.
Nici una dintre cele trei masuri de mai sus nu va aduce cu sine o crestere a exporturilor pe termen scurt. De aceea, se poate presupune ca deficitul comercial va fi si mai mare i 2001 fata de 2000.
Teoretic, n-ar fi nici o problema legata de cresterea importurilor, daca acestea nu s-ar face i valuta. Banii necesari trebuie obtinuti de undeva. Prima sursa ar fi exporturile, dar ele nu sunt suficiente. A doua sursa este piata valutara interna. Importatorii schimba leii i valuta la bancile rominesti, ceea ce creeaza o cerere i plus de valuta pe piata si, teoretic, duce la cresterea cursului de schimb. Singura, rezerva valutara a Bancii Nationale nu poate acoperi toata cererea. De aceea, Guvernul are de ales: ori icurajeaza intrarile de valuta i Rominia, satisfacind pretentiile investitorilor straini, ori foloseste banii din imprumuturi externe pentru a alimenta rezerva valutara, riscind sa lase bugetul fara surse de acoperire a deficitului, ori lasa leul sa se devalorizeze si alimenteaza inflatia.