Banii romanilor din strainatate vor contrabalansa, insa, o parte din cererea suplimentara de valuta

Luna aceasta, Romania trebuie sa returneze imprumuturi externe de aproape un miliard de euro. Este insa de asteptat ca leul sa raspunda, destul de usor, la aceasta presiune.



Presiunea aparuta pe curs inca de luna trecuta, cand euro a depasit pe piata valutara pragul de 3,7 lei, ar putea continua si in decembrie, ca un rezultat al varfului de plata al rambursarii imprumuturilor externe, care se apropie de 1 miliard de euro.


Situatia insa nu este grava. Leul va beneficia, daca este cazul, de sprijinul BNR, care a acumulat in conturile sale circa 17 miliarde euro si ar putea stinge cu usurinta incercarile speculative. Pe de alta parte, si pentru bancile comerciale va fi o afacere buna, avand in vedere ca ele au cumparat lunile trecute euro chiar si la cotatii mai mici de 3,4 lei!


Acestor surse li se vor adauga, cu siguranta, sumele trimise acasa, cu ocazia Sarbatorilor, de romanii care muncesc in strainatate. Acestia reprezinta, de mai multi ani, o sursa de echilibrare a deficitului de cont curent, pe fondul majorarii celui comercial.
Nu trebuiesc uitati speculatorii externi, care ar putea profita de o eventuala crestere a cursului si sa vanda valuta, pentru a plasa leii in depozite, unde obtin dobanzi, cel putin duble fata de cele din tarile de bastina. Asa cum declara un dealer bancar, “in ultima vreme cumpararile au alternat cu vanzarile, facute atat de exportatori, cat si de investitori nerezidenti, care vor sa profite de dobanzile ridicate, care au urcat pentru depozitele over-night pana la 7 – 8%”.
Nivelul dobanzilor a fost influentat de banca centrala, care a sterilizat, in noiembrie, la dobanzi de 7,5%/an, o mare parte din lichiditatea in lei excesiva, rezultata din cumpararile de valuta precedente.
Revenind la presiunile exercitate pe leu, o alta sursa o constituie reducerea creditului in valuta, dupa intrarea in vigoare a masurilor mai restrictive impuse de BNR in privinta finantarilor in moneda straina.



Avand in vedere aceste elemente, este de asteptat ca euro sa se mentina pe parcursul lui decembrie in jurul valorii de 3,65 lei, o eventuala crestere la 3,7 lei putandu-se petrece la sfarsitul lunii, cand BNR ar putea “pregati” un nivel cat mai bun pentru stabilirea accizelor pentru primul trimestru din 2006.
In piata la termen de la Sibiu, raportul leu/euro cu scadenta la Craciun a fost cotat la 3,6410 – 3,65 lei, semn ca investitorii nu se asteapta la schimbari importante ale cursului. O situatie asemanatoare este estimata si pentru finele lui martie 2006, euro fiind cotat la 3,6251 – 3,64 lei.

Pe pietele internationale principalul eveniment l-a reprezentat decizia Bancii Centrale Europene de a majora dobanda de referinta de la 2 la 2,25%, masura care a reprezentat prima crestere din ultimii cinci ani.




Analistii internationali cred ca BCE ar putea, in primul trimestru al anului viitor, sa mai ridice inca o data dobanda, pana la 2,5-2,75%, in functie de cat de puternice vor fi presiunile inflationiste.
Raspunsul pietelor nu a fost unul de crestere al euro, acesta fluctuand pe parcursul saptamanii intre 1,1670 si 1,1860 dolari. Aceasta situatie este pusa pe seama faptului ca investitorii au luat in calcul declaratiile evazive ale presedintelui BCE privind evolutiile viitoare ale dobanzilor din euro-zona. Ei au preferat sa continue cumpararile de moneda americana, pentru a profita de o mai sigura majorare a dobanzilor de catre Rezerva Federala, pana la un nivel de 4,75%, in prima parte a anului viitor.

Previziuni de curs In luna cadourilor

Este greu de estimat ce se va intampla la acest final de an cu cursul monedei nationale. In anii cu inflatie ridicata si probleme de finantare a balantei de plati, “luna cadourilor” si importurile aferente presau asupra leului, slabindu-l. In ultimii ani, insa, banii adusi acasa de Sarbatori de catre romanii plecati la munca in Occident au creat un efect invers. In 2005, totusi, in decembrie se va regasi varful platilor externe ale tarii din acest an, circa un miliard de euro. BNR nu isi poate permite un derapaj brusc, o slabire a monedei nationale ar putea “strica” tinta de inflatie. Ea ar putea renunta pentru cateva zile la pozitia de “neutralitate” din ultima vreme fata de piata valutara, cand a intervenit asupra cursului doar indirect, prin intermediul sterilizarilor de pe piata monetara interbancara.Probabil cursul euro se va misca in ambele directii, dar nu foarte brusc, si va inchide anul intre 3,6 si 3,7 lei.




Radu Limpede, analist economic