Profeția îi aparține consultantului politic, Cozmin Gușă care anunță două săptămâni de foc pentru PSD, în care social-democrații decid dacă merg la alegerile prezidențiale cu un candidat cu vot de încredere sub 10% sau vin cu unul care are un scor peste cel al partidului și cu șanse de a intra în turul 2.

Partidul Social Democrat joacă în acest moment pentru propria supraviețuire, consideră Cozmin Gușă. „În primul rând, trebuie să sesizăm că PSD este victima treburilor neserioase, ilegale pe care le-a făcut în perioada Dragnea – și cele neserioase au continuat în perioada Dăncilă. Dacă lămurim acel congres cvasi-inutil al PSD, a fost de fapt ca să o înscăuneze pe Viorica Dăncilă, pentru ca în final să poată să își asume o candidatură la prezidențiale. Tot ce s a discutat la precedentul congres aruncă un aer de neseriozitate, prin non-calitatea candidaturilor, din punct de vedere sociologic, a unui joc de grabă care a generat doar agitație.

PSD luptă pentru propria supraviețuire. Dacă vine cu un candidat neserios din punct de vedere sociolologic, un candidat cu intenție de vot cu o singură cifră – aici intră Dăncilă, Teodorovici, Șerban Nicolae sau Pleșoianu, locul ocupat fără o alianță va fi al treilea, adică un loc de arbitru nevolnic al turului 2 între candidatul PNL, Klaus Iohannis și probabil cel al USR-PLUS, care o fi el”, a declarat Cozmin Gușă la Realitatea TV.

Unica șansă de salvare a PSD ar fi să aibă un candidat care să încerce să joace în turul 2 și să încerce o coaliție de partide cu un candidat propus de PSD, unul care să conteze, să pună la lucru, să mobilizeze structura PSD care încă există, arată Cozmin Gușă. „Am văzut la alegerile europarlamentare că această structură de partid încă există, dar nu a fost folosită. Spre deosebire de ProRomânia care are lideri, dar nu are structură și asta s-a văzut. PSD luptă pentru supraviețuire, declarația Vioricăi Dăncilă cu candidatura la președinție pare neserioasă. Încă de la momentul congresului, când a venit în studioul Realitatea, a fost transparent că Dăncilă își dorește candidatura, avea o pudoare falsă când spunea că e măsurată doar la liderii de partid. Soluțiile cu care vin azi, această grabă la început de august de a-și nominaliza un candidat, care pare să fie Viorica Dăncilă, condamnă PSD”este una dintre concluziile consultantului politic.

PSD ar pregăti un congres rarefiat în august, potrivit surselor citate de Gușă, iar scopul acestuia ar fi să confirme candidatura lui Dăncilă. Asta în condițiile în care singurul lider din PSD care are un scor mai mare decât partidul este Gabriela Firea.

„O informație care nu circulă la nivel public e că congresul PSD din august nu va fi cu 3.000 sau 4.000 de oameni, ci doar cu 800-900 de reprezentanți, aleși pe sprânceană, care să voteze cum trebuie, ca să se realizeze acest joc. Orice student de la științe politice sau de la sociolologie știe că un candidat care nu are un scor peste scorul partidului nu contează. Singurul pesedist care are un scor de încredere mai mare decât partidul este Gabriela Firea. În trecut, Dăncilă avea o relație foarte bună cu Firea. Surpriza zilei a fost că Firea, la doar câteva ore după ce Dăncilă a spus că se oferă partidului, ne-a anunțat la rândul ei că ne va anunța săptămâna viitoare dacă s-a răzgândit cu candidatura. Este o mișcare aproape de șah-mat pentru activul PSD. În acel congres rarefiat se joacă miza între o femeie cu scor mai mare decât partidul și o altă femeie care e și prim-ministru”a explicat Cozmin Gușă.

Eugen Teodorovici joacă „rolul clovnului” pe scena politică, fiind gata de orice sacrificiu doar ca să rămână în functie, spune Cozmin Gușă. „Am spus de la început, de când s-a înscris în cursă Teodorovici că trebuie un om de sacrificiu și cei din PSD mai inteligenți decât el l-au luat în calcul ca pe un iepure, și el a acceptat acest gen de propuneri care îi veneau. Se juca și Dragnea cu el. Nu am nimic cu Orlando, dar el joacă rolul clovnului, e gata de orice sacrificiu doar ca să rămână în funcție. Cred că va fi vinovatul de serviciu, va deconta și pentru ce a făcut el, dar și pentru Dragnea și Vâlcov”, a explicat Gușă.