Vladimir Putin și-a dat ochii peste cap și a făcut mai multe gesturi despre care un expert în limbajul corpului susține că par să „suprime furia sau frustrarea”, potrivit tabloidului The Mirror.

La începutul discursului, președintele Rusiei încearcă să adopte un aer de încredere și control, spune experta Judi James.

Dar „fluctuațiile limbajului corpului sunt mult mai complexe decât proiecțiile sale exterioare”, afirmă acesta.

Un gest reprimat de furie sau frustrare

Făcând anumite mișcări cu capul, Putin spune în timpul discursului că nu are „nicio problemă” cu aderarea Finlandei și Suediei la NATO, dar James a observat că liderul rus s-a aplecat ușor, înainte, pe scaun în timp ce făcea această afirmație, iar „ochiul său drept pare să tresară în ceea ce ar putea fi un gest reprimat de furie sau frustrare”.

Finlanda și Suedia au confirmat zilele trecute că vor solicita oficial să se alăture alianței militare occidentale, deși Kremlinul a avertizat că ar fi o „greșeală”, scrie publicația britanică The Mirror.

„Rusia nu are probleme cu aceste ţări, întrucât intrarea lor în NATO nu creează o amenințare”, a spus Putin la summitul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă.

Dar a atras atenţia în continuare că dacă această extindere a NATO va fi însoţită de „amplasarea de infrastructuri militare” pe teritoriul Finlandei şi al Suediei, atunci Rusia va fi nevoită să reacționeze.

„Desfășurarea de infrastructuri militare pe teritoriile acestor ţări va antrena evident un răspuns din partea Rusiei”, a indicat Putin.

Ține în aceeași mână și bățul și morcovul

Într-o aparentă schimbare de tactică, semnalele date în mod intenționat de Putin în recentele sale discursuri par să încline spre „raționament și spre calm”, spune James

Ea a adăugat: „Stilul său de persuasiune, aproape părintesc, ar putea fi la fel de seducător pe cât de înfricoșătoare sunt amenințările sale. Se pare că ține în aceeași mână și bățul și morcovul, în timp ce se poziționează ca un om sensibil”.

Discursul vine în contradicție cu gestul

El a numit acum Finlanda și Suedia „dragi colegi”, în ciuda amenințărilor anterioare la adresa celor două țări nordice. Dar, în timp ce spune asta, limbajul corpului „sugerează unele neconcordanțe conflictuale pentru mare parte a acestui discurs”.

De asemenea, discursul său vine în contradicție cu „gestul făcut cu mâna dreaptă, care este deschis și larg, pentru a sugera că este un tip rezonabil”.

„Când se referă la o posibilă reacție la orice „desfășurare a unei infrastructuri militare”, mâna lui dreaptă coboară pe masă pentru claritate și accent ferm, cu un gest ușor de lovitură, pentru a sugera acțiune”, mai spune experta.

Se schimbă arhitectura de securitate a Europei

Suedia și Finlanda și-au depus miercuri cererile de aderare la NATO.

Ambele state au fost neutre în timpul Războiului Rece, iar decizia lor de a adera la alianță este una dintre cele mai semnificative schimbări în arhitectura de securitate a Europei din ultimele decenii, reflectând o schimbare radicală a opiniei publice din regiunea nordică după războiul declanșat de Rusia.

Turcia a ieșit din rând, anunțând deja că are rezerve în legătură cu aderarea Suediei și Finlandei.