Companiile de stat, în vizorul reformei guvernului Ilie Bolojan
Vicepremierul Dragoș Anastasiu coordonează grupul de lucru care elaborează planul de restructurare pentru companiile de stat în guvernul Ilie Bolojan. Printre măsuri: reducerea numărului de membri din consiliile de administrație, plafonarea indemnizațiilor și eliminarea posturilor inutile. Ținta principală: companiile din transporturi, care generează pierderi masive și depind în proporție covârșitoare de subvenții.
Premierul Ilie Bolojan a oferit exemplul CFR Călători, unde 80% din veniturile totale provin din subvenții de stat.
„Mă gândesc, de exemplu, la CFR. La societăţile care beneficiază de subvenţii sau la Metrorex. CFR Călători din total cifră de afaceri are 80% asigurată din subvenţii şi doar 20% din veniturile proprii”, a declarat premierul României.
„Ce facem? Ridicăm preţul la bilete până atingem pragul de rentabilitate sau continuăm să operăm cu subvenţie pentru a asigura un serviciu social? Nu se poate peste noapte, cu bagheta magică, să schimbăm această realitate în care suntem”, a afirmat Ionuţ Săvoiu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

La rândul său, președintele ARF, Mihai Barbu, a criticat decizia unilaterală a CFR Călători de a reduce cu 200 numărul trenurilor operate, atrăgând atenția că această măsură a însemnat 3 milioane de kilometri în minus – în ciuda cererii de subvenții suplimentare. În plus, conducerea companiei și-ar fi majorat salariile, ajungând la venituri nete de peste 6.000 de euro lunar.
„CFR Călători a luat decizia unilaterală, fără să aibă aprobarea ARF, să oprească anul ăsta 200 de trenuri. Ceea ce a însemnat aproape 3 milioane de kilometri mai puţini. Păi cu trei milioane de kilometri mai puţini – vrei subvenţie mai mare?”, a spus președintele ARF.
La Metrorex, angajații au sporuri generoase și practici discutabile
Metrorex nu face excepție. Toți angajații, inclusiv cei din birouri, primesc „spor de metrou”. Sindicalistul Marian Artimon a susținut că acest spor ține de responsabilitatea legată de siguranța circulației, chiar dacă este acordat și celor care nu lucrează în subteran.
„Sporul de metrou -subliniem- este spor de metrou nu este spor strict de subteran. De aceea cei care lucrează în ministerul Transporturilor au 20%, iar cei care lucrează în subteran au 40%. Ţine de responsabilităţi în siguranţa circulaţiei”, a declarat Marian Artimon.
Situațiile de acest fel sunt tot mai intens criticate, fiind văzute ca simboluri ale risipirii resurselor publice în cadrul aparatului bugetar.

Comasări instituționale și restructurări pe modelul „Boc 2009”
Guvernul ia în calcul comasarea unor instituții precum Autoritatea Rutieră Română și Inspectoratul pentru Control în Transport Rutier. Totodată, numărul membrilor din consiliile de administrație va fi redus de la 7 la 5.
Premierul Ilie Bolojan anunță o reformă inspirată de modelul guvernului Boc din 2009, când s-au făcut reduceri masive de personal. Primele măsuri vizează chiar aparatul propriu de lucru al premierului, inclusiv Cancelaria și Secretariatul General al Guvernului, unde se pregătesc concursuri pentru evaluarea angajaților.
Potrivit surselor guvernamentale, unele departamente vor fi restructurate în proporție de 30-40%, iar posturile neacoperite cu performanță la concursuri vor fi eliminate. Printre țintele vizate se află și Corpul înalților funcționari publici, considerat o „rezervă” pentru foști demnitari, și care numără în prezent peste 20 de persoane.