„Dacă vorbim de restructurările companiilor, aici nu e o chestiune care intră într-un pachet. Trebuie luate decizii de management, iar deciziile pe care le-am convenit în coaliţie este că toate companiile vor fi auditate. Cele care se vede cât se poate de clar din analize economice, au active mari, nu realizează venituri, au capitaluri negative, au pierdere de ani de zile, trebuie pur şi simplu închise, că ele nu sunt de fapt decât o gaură neagră pentru stat”, a subliniat premierul României.

El este de părere că există companii de stat în țară de care alții și-au bătut joc în anii anteriori. Astfel, acestea au devenit o pagubă pentru bugetul de stat și de aceea trebuie luate măsuri.

„Trebuie date în administrare privată, trebuie vândute acele active, în aşa fel încât acel patrimoniu să fie gospodărit mult mai bine şi să nu mai fie lăsat pradă unor oameni care şi-au bătut joc ani de zile”, a afirmat, marţi seară, la Digi 24, Ilie Bolojan.

Ilie Bolojan și restanțele companiilor

Pe mai departe, premierul s-a referit și la restanțele companiilor față de stat și a subliniat în acest sens că întreprinderile cu capital majoritar de stat au acumulat datorii în urma unei „forme de complicitate” venite din interiorul aparatului public, din partea celor care ar fi trebuit să asigure colectarea acestor sume.

„Am o experienţă personală. Când am fost ales primar în Oradea erau nişte arierate foarte mari. Pentru că pur şi simplu unii chiriaşi, unii debitori ai primăriei erau protejaţi.

Am făcut o procedură. Şi să ştiţi că astăzi, dacă ai întârziat o zi, două, trei, Primăria Oradea îţi trimite nişte notificări publice, imediat, instant, pe orice sumă”, a adăugat liberalul.

Despre această procedură, Ilie Bolojan a specificat că este una care funcţionează indiferent de cine sunt persoanele în cauză, indiferent despre ce sume este vorba.

„Și nu-ţi permite această procedură să ai asemenea arierate. Ca să aduni asemenea sume, vă daţi seama că oamenii nu au plătit ani de zile”, a mai declarat premierul Ilie Bolojan.

Se anunță schimbări după schimbări

Acesta a mai adăugat în direct la Digi24 că, în cazul companiilor de stat, s-au „tolerat conducerile susţinute politic sau recomandate de cineva”.

„După ce au ajuns acolo, au avut grijă ca şi prioritate să-şi rotunjească indemnizaţiile, salariile, să-şi blindeze nişte contracte de management care să le permanentizeze şi practic au privatizat puţin aceste societăţi”, a mai spus el.

Acest fenomen s-a întâmplat în foarte multe locuri, după spusele lui Bolojan. Premierul afirmă cum acele companii au stat pur şi simplu pe subvenţiile pe care le primeau de la stat.

„Dacă primeau subvenţii n-au făcut nicio reformă, pentru că nimeni n-a pus o presiune pe ei să-şi ţină preţurile de cost jos, să nu mai închirieze sedii la preţuri exorbitante şi aşa mai departe”, a spus premierul.