În schimb, premierul Ilie Bolojan ar fi cel care a dorit această măsură, cu efect direct asupra scăderii veniturilor beneficiarilor, potrivit informațiilor publicate de Realitatea.

Ilie Bolojan este acuzat că a impus CASS fără solicitarea Comisiei Europene

Declarațiile oficiale contrazic ideea unei presiuni venite din partea Bruxelles-ului. Ministrul Fondurilor Europene, Dragoș Pîslaru, a afirmat, după reuniunea Comitetului Interministerial de Coordonare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), că reprezentanții Comisiei Europene au confirmat la București faptul că primul pachet fiscal, împreună cu cel de-al doilea aflat în pregătire, rezolvă problema traiectoriei fiscale a României.

Aceste măsuri, odată implementate, ar asigura echilibrul bugetar necesar pentru continuarea proiectelor asumate prin PNRR.

„Echipa Comisiei Europene ne-a confirmat şi aici, la Bucureşti, că pachetul fiscal 1 şi al doilea, care urmează, sunt găsite de către comisie ca, dacă sunt implementate, ceea ce este evident, este asumarea acestui cabinet, rezolvă problema traiectoriei fiscale. Deci asta este iar şi o veste foarte bună. Şi nu am fi discutat astăzi despre componenta de împrumut, în condiţii în care noi nu mai aveam spaţiu fiscal deloc, decât dacă s-ar fi întâmplat acest lucru. Dar ideea găsirii, sau mai bine zis, prioritizarea găsirii de surse alternative de finanţare, ca proiectele să poată fi terminate, este evident o chestiune cheie, care se întâmplă acum în paralel”, a declarat Dragoş Pîslaru, într-o conferinţă de presă.

Ilie Bolojan
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Nu ar fi existat discuții privind împrumuturi suplimentare dacă problema spațiului fiscal nu ar fi fost rezolvată

Pîslaru a explicat că nu ar fi existat discuții privind împrumuturi suplimentare dacă problema spațiului fiscal nu ar fi fost rezolvată. În același timp, ministrul a subliniat importanța identificării surselor alternative de finanțare pentru finalizarea proiectelor majore de infrastructură și dezvoltare, menționând Politica de coeziune, Fondul de modernizare și sprijinul Băncii Europene de Investiții ca soluții complementare.

„Avem Politica de coeziune, avem Fondul de modernizare, avem Banca Europeană de Investiţii. Trebuie să meargă în paralel, pentru că trebuie să verifici spaţiul fiscal pe care îl ai”, a explicat ministrul Fondurilor Europene.

Oficialul a mai precizat că va fi implementat un mecanism de prioritizare a proiectelor și că există contracte semnate care nu au progresat, iar pentru acestea trebuie identificate soluții, inclusiv prin închiderea unor contracte neproductive și realocarea fondurilor. În schimb, proiectele mature și cele aflate în implementare vor beneficia de sprijin, printre exemplele menționate fiind Autostrăzile A7 și A8, considerate vitale pentru modernizarea infrastructurii țării.