Această practică, spune Ilie Bolojan, afectează nu doar percepția publică, ci și buna funcționare a relației dintre președinte și guvern, care poate deveni tensionată. Atunci când cele două instituții colaborează eficient, se înregistrează progrese, însă, în situațiile de divergență, cetățenii sunt cei care suportă consecințele.

Ilie Bolojan atrage atenția asupra contextului economic dificil

În același timp, președintele interimar atrage atenția asupra contextului economic dificil cu care se confruntă România. Criza economică actuală este o realitate, iar cetățenii care au credite bancare sunt primii afectați de dezechilibrele bugetare. Lipsa resurselor financiare pentru investiții riscă să conducă la majorarea taxelor, într-o perioadă în care stabilitatea este esențială. Ilie Bolojan a subliniat că o parte din dificultățile economice derivă din starea generală a economiei naționale, iar o altă parte din rezultatul votului de duminică. Oricare ar fi configurația politică rezultată, fie la nivelul președinției, fie la nivelul guvernului, anumite corecții bugetare vor fi inevitabile.

Pentru a evita agravarea situației, atragerea fondurilor europene devine o miză centrală. Acestea sunt vitale pentru continuarea investițiilor și pentru menținerea ratingului de țară, aflat în prezent pe penultima treaptă. În absența acestui rating favorabil, costurile de creditare ale României ar putea crește semnificativ, iar dobânzile ar deveni mult mai ridicate.

„Una din problemele pe care noi ne le avem este că în general campaniile de prezidențiale proiectează așteptări mai mari de la președinte. Asta forțează limitele, fiindcă președintele nu are puteri așa mari. Relația dintre președinte și guvern poate genera tensiune. Când ele au colaborat, au tras la aceeași căruță lucrurile au funcționat. Când ele au intrat în divergență, cetățenii au avut de pierdut”, a susținut Bolojan.

Ilie Bolojan
SURSA FOTO: Dreamstime

Președintele interimar a subliniat și importanța formării unui guvern stabil

Ilie Bolojan a subliniat și importanța formării unui guvern stabil. Nu exclude varianta unui guvern minoritar, în condițiile în care în Parlamentul României există șapte grupuri politice, niciunul dintre ele neavând mai mult de 23%. Acest context face ca negocierile pentru formarea unei majorități să fie dificile, fiecare partid având propriile obiective și priorități politice. Totuși, este nevoie de o susținere parlamentară solidă pentru a putea implementa reformele necesare, chiar dacă acestea nu sunt populare.

„Dacă nu avem bani să ne asigurăm investițiile putem crește în situația să creștem taxele. Cetățenii care au rate la bancă vor fi primii care vor deconta aceste situații. O parte din probleme derivă din situația economică a țării și o altă parte din votul de duminică. Indiferent cine va fi la președinție sau la guvern nu putem evita niște corecții bugetare”, a adăugat Bolojan.

Președintele interimar a declarat că va participa activ la discuțiile privind formarea unei coaliții de guvernare, fiind convins că este nevoie de echipe politice puternice, nu doar de o singură persoană în funcția de premier. Obiectivul este formarea unei coaliții stabile, care să implementeze măsuri esențiale pentru atragerea de fonduri europene, susținerea mediului de afaceri și stimularea muncii.

„Miza importantă e să ne atragem bani europeni ca să ne continuăm investițiile și să avem bani să ne menținem ratingul de țară, fiindcă suntem pe penultima treaptă. Cei care ne creditează astăzi nu o vor mai putea face la costuri acceptabile, dobânzile vor fi mult mai mari. Va fi nevoie de un guvern stabil. Nu exclud un guvern minoritar. Avem șapte grupuri politice în Parlament și nimeni nu are mai mult de 23%.

Negocierile nu sunt ușor de dus, fiindcă fiecare are o agendă politică diferită. (…) E nevoie de o susținere parlamentară puternică, fiindcă aceste reforme nu sunt aplaudate. Voi participa la aceste discuții pentru a găsi cea mai bună soluție. Dacă ar fi să fac, să citez din cei care vorbesc, marketing electoral, aș spune că da, dar eu cred că trebuie să fim corecți cu cei care ne ascultă. Voi susține formarea unei coaliții stabile de guvernare care să facă ceea ce este necesar, să încaseze fonduri europene, să îi stimuleze pe cei care lucrează, dar asta înseamnă echipe puternice, nu un premier”, a conchis președintele interimar.