Bolojan: Primele de pensionare de 36.000 de euro pentru judecătorii CCR nu pot fi blocate
Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, face apel public la cei trei judecători ai Curții Constituționale care se pensionează anul acesta să renunțe la primele de pensionare, în valoare de 36.000 de euro fiecare, subliniind că, în contextul crizei bugetare, un gest de decență și solidaritate ar fi mai potrivit decât respectarea mecanică a unor privilegii stabilite în vremuri diferite.
Cei trei magistrați care își încheie mandatul la CCR, Marian Enache, Livia Stanciu și Attila Varga, pot încasa fiecare o primă de pensionare echivalentă cu șase salarii nete, potrivit Articolului 71, alineatul 5 din Legea de funcționare a CCR.
„La încetarea mandatului, ca urmare a expirării termenului acestuia sau a imposibilității exercitării sale din motive de sănătate, judecătorii Curții Constituționale beneficiază de o sumă egală cu indemnizația netă de 6 luni de activitate”, a spus Ilie Bolojan.
Apel la reținere și responsabilitate
Invitat la Antena 3, Ilie Bolojan a subliniat că, deși legea permite acordarea acestor prime, contextul economic actual cere prudență din partea tuturor, inclusiv a celor care dețin poziții privilegiate:
„Este o prevedere care permite judecătorilor CCR când ies la pensii să primească câteva salarii. Nu am date despre bugetul CCR. Cei care avem drepturi salariale bune ar trebui să fim voluntar reținuți în a uza de toate prerogativele pe care le avem care au fost gândite în alte vremuri. Că ne place, că nu ne place, toți cetățenii României vor trebui să strângă cureaua, jumătate de an de zile sau un an de zile. Nu s-a făcut o astfel de solicitare și mă aștept la decizii raționale. Ministrul Finanțelor poate bloca plata dacă se cer bani suplimentar, dar cine vrea să uzeze de acest privilegiu ne dă în judecată și iau banii de la stat”, a declarat Bolojan.
Guvernul poate bloca plățile doar temporar
În actuala formulă legislativă, Ministerul Finanțelor ar putea bloca plata acestor sume doar dacă CCR solicită suplimentarea bugetului, însă acest demers nu ar opri definitiv acordarea banilor. În cele din urmă, dacă beneficiarii aleg să acționeze în instanță, statul este obligat să plătească.
„Ministrul Finanțelor poate să refuze să facă acest lucru dacă se cere o suplimentare de buget, dar un om care vrea să uzeze de această chestiune, poate să deschidă un proces și la un moment dat va lua banii de la stat”, a mai punctat Bolojan.
Controversa privind primele de pensionare la CCR revine periodic în spațiul public, pe fondul unor privilegii considerate excesive față de situația generală a finanțelor publice.
Ilie Bolojan susține că avem nevoie de decizii raționale și decență
Premierul României a evitat să intre în detalii despre bugetul Curții, dar a subliniat că, într-o perioadă de constrângeri bugetare, reținerea de la astfel de beneficii ar trebui să devină normă pentru cei din poziții de vârf:
„Nu mi s-a solicitat acest lucru, nu am date legate de bugetul Curții de Conturi, eu cred că în această situație în care ne regăsim astăzi, toți cei de pe poziții de conduceri mai ales cei care avem niște drepturi salariale foarte bune, foarte bune, ar trebui, voluntar, să fim reținuți din a uza de toate prerogativele pe care le avem sau, uneori, din a uza de niște prevederi gândite în nu știu ce perioadă cu mână largă dar care azi par lucruri care sfidează realitatea.”
Bolojan a subliniat că, în actualul context economic dificil, întreaga populație a țării va trebui să facă anumite sacrificii și să accepte o perioadă mai dificilă din punct de vedere financiar.
„Toți cetățenii României trebuie să treacă printr-o perioadă care nu va fi foarte comodă, să strângă puțin cureaua. Nu s-a făcut o astfel de solicitare și mă aștept la niște decizii raționale inclusiv în acest domeniu”, a adăugat Bolojan.