Ilie Bolojan avertizează cu privire la un posibil faliment economic

Ilie Bolojan a subliniat că, înainte de instalarea noului guvern, România trebuie să ia decizii economice și administrative cu caracter fundamental.

„Nu mai e timp de vorbe. E nevoie de fapte, de un stat mai eficient și mai responsabil”, a declarat acesta la Antena 1.

Referitor la agenda viitorului guvern, președintele interimar a subliniat că „indiferent cine va conduce, va trebui să respecte angajamentele luate față de Comisia Europeană, atât în privința PNRR, cât și a consolidării fiscale”.

Ilie Bolojan a atras atenția că absorbția fondurilor europene înregistrează întârzieri semnificative și că este necesară o accelerare urgentă a procesului. El a precizat că, deși unele obstacole provin din licitații, contestații și capacitate administrativă, principala întârziere are cauze birocratice și politice, legate de funcționarea coaliției.

„Avem deja întârzieri semnificative în absorbția fondurilor europene. Pentru a nu pierde acești bani, este nevoie de o accelerare urgentă a procesului. O parte din problemă ține de licitații, contestații, capacitate administrativă, dar o mare parte este de natură birocratică și politică – și ține de coaliție”, a explicat acesta.

El a subliniat că România nu își poate permite să piardă sprijinul european, în condițiile în care „jumătate din investițiile făcute astăzi în țară sunt finanțate din fonduri europene”.

Consolidarea fiscală, a doua mare constrângere

Președintele interimar a avertizat că a doua mare constrângere o reprezintă consolidarea fiscală, precizând că statele cu deficite ridicate sunt chemate de Comisia Europeană la negocieri pentru elaborarea unui plan de redresare a finanțelor publice și că, în lipsa unor măsuri, România riscă să ajungă în incapacitate de plată.

„A doua mare constrângere este consolidarea fiscală. Toate țările cu deficite mari sunt invitate de Comisia Europeană la negocieri pentru a stabili un plan de redresare a finanțelor publice. Dacă nu se iau măsuri, țara riscă să intre în incapacitate de plată”, a spus el.

Ilie Bolojan a subliniat necesitatea creșterii veniturilor la bugetul de stat, menționând că acest lucru se poate realiza fie printr-o colectare mai eficientă – în special în ceea ce privește TVA, unde „avem sume neîncasate foarte mari” – fie prin reformarea sistemului fiscal, care ar putea include „creșteri de taxe, dacă va fi nevoie”.

În ceea ce privește cheltuielile, el a insistat pe importanța reducerii risipei din administrație.

„Este nevoie de reducerea personalului în zonele supradimensionate, de comasări administrative, descentralizare, debirocratizare – toate acestea nu doar pentru a economisi bani, ci și pentru a elibera energia societății”, a declarat acesta.

El a mai adăugat că este necesar să se acționeze „fără să speriem oamenii, fără să dăm cifre care nu au niciun fundament”.

”Este evident că statul român risipeşte o parte din banii publici care îi colectează şi trebuie eliminată această risipă în cea mai mare parte. Acolo unde e nevoie de reduceri de personal, cred că trebuie redus personalul.

Acolo unde e nevoie de comasări de instituţii care au activităţi paralele, care îşi dublează activitatea, trebuie comasate, trebuie făcută descentralizare, trebuie mutat către autorităţile locale decizii, trebuie debirocratizat, trebuie simplificat.

Şi în felul acesta, pe lângă faptul că se cheltuie mai puţin bani, energiile care sunt în societate sunt practic eliberate”, a spus el, menționând că ”românii nu sunt mai răi decât alţii şi dacă sunt puşi în condiţii corecte, performează”, a explicat acesta.

Absorbția fondurilor PNRR, vitală

Bolojan a avertizat că neîndeplinirea reformelor asumate și pierderea fondurilor europene ar avea consecințe grave asupra imaginii și stabilității economice a României, atrăgând atenția că absorbția fondurilor PNRR și consolidarea fiscală sunt esențiale.

În lipsa progreselor, țara ar putea intra într-o procedură prin care Comisia Europeană să suspende finanțarea, ceea ce ar transmite un semnal negativ agențiilor de rating.

”Deci partea de absorţie de PNRR este vitală, partea de consolidare fiscală este de asemenea vitală, în aşa fel încât să putem în continuare să ne accesăm banii europeni, pentru că dacă nu ţi-ai făcut consolidarea fiscală, poţi să intri în procedura prin care Comisia Europeană îţi suspendă fondurile europene. Şi sper să nu ajungem acolo, pentru că asta ar fi un semnal foarte prost legat de rating, şi de la rating îţi derivă capacitatea de a-ţi finanţa deficitul.

Noi trebuie să luăm împrumuturi mari, cam un miliard de euro săptămânal, şi nu e tot una la ce dobânzi le iei, pentru că asta înseamnă costuri pe care le plăteşte într-o formă sau alta populaţia ţării noastre, şi în fiecare an din aceşti ani, din păcate, ne-a crescut gradul de îndatorare, ne cresc foarte mult dobânzile şi costul dobânzilor, până ajung la un nivel insuportabil, şi nu mai putem merge pe această linie, orice s-ar spune”, a explicat acesta.

În încheiere, președintele interimar a accentuat necesitatea unei guvernări pragmatice, bazate pe soluții realiste și adaptate contextului actual, capabile să răspundă eficient provocărilor economice și administrative cu care se confruntă România.

„Cred că România poate deveni o țară mai bună dacă guvernele reușesc să creeze un context favorabil meritocrației. Nu va fi o guvernare doctrinară, ci una care trebuie să producă rezultate”, a declarat el.