Tranșă importantă din PNRR pentru echilibrarea bugetului
România va primi, pe 10 iunie, o tranșă de 1,3 miliarde de euro în cadrul celei de-a treia cereri de plată din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a anunțat ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, printr-un mesaj video publicat pe pagina sa de Facebook.
„România va încasa 1,3 miliarde de euro, pe 10 iunie, din cererea nr 3 de plată pentru PNRR. Este un aspect important, este o finanțare importantă pentru echilibrarea încasărilor de la bugetul de stat”, a declarat oficialul, subliniind importanța acestor fonduri europene într-un context bugetar tensionat.
Suma va contribui la stabilizarea fiscală a țării și vine într-un moment de tranziție politică și economică, marcat de provocări atât interne, cât și externe.
Reuniune crucială la Bruxelles cu privire la TVA, Apărare și perspective europene
Anunțul ministrului Finanțelor a fost făcut în contextul participării sale la reuniunea miniștrilor de Finanțe din Uniunea Europeană, organizată la Bruxelles.
Pe agenda întâlnirii se află subiecte de interes major pentru viitorul economic al blocului comunitar, inclusiv reformarea sistemului de colectare a TVA pentru tranzacțiile online și discutarea mecanismului SAFE — noul instrument european de finanțare pentru Apărare.
Tánczos Barna a precizat că participarea la aceste discuții este esențială pentru conturarea unui cadru fiscal modern, care să răspundă provocărilor economice actuale și să sprijine tranziția digitală și geopolitică a Europei.

Reforma fiscală, o prioritate amânată pentru următorul Guvern
Un alt punct esențial abordat de ministru a fost nevoia unei reforme fiscale profunde în România, un angajament asumat în fața Comisiei Europene, dar care, potrivit acestuia, nu poate fi implementat de actualul guvern interimar.
„Cu siguranţă, toată lumea aşteaptă dezbaterile din România despre reforma fiscală. Fără doar şi poate, România are nevoie de o reformă fiscală. Avem un angajament din acest punct de vedere, dar un guvern interimar nu are nici prerogative, nici mandat să discute asemenea aspecte, nici cu Comisia Europeană, nici acasă, cu societatea din România.
Noul guvern, guvernul care vine după acest guvern interimar, are prima şi cea mai importantă sarcină: de a discuta reforma fiscală, de a prezenta această reformă fiscală societăţii de acasă şi Comisiei Europene.
Această reformă trebuie să consolideze sistemul fiscal-bugetar pentru următorii şapte ani. De aceea este un aspect important, care nu poate fi discutat de un guvern interimar. Venim acasă cu această veste bună: pe 10 iunie vin cele 1,3 miliarde de euro”, a declarat Tánczos Barna.

Ministrul a adăugat că noul executiv, rezultat în urma alegerilor, va avea ca sarcină prioritară inițierea acestui proces: „Această reformă trebuie să consolideze sistemul fiscal-bugetar pentru următorii șapte ani. De aceea este un aspect important, care nu poate fi discutat de un guvern interimar.”
Tánczos Barna a transmis un mesaj politic clar cu privire la alegeri
În finalul intervenției, Tánczos Barna a transmis un mesaj politic clar, încurajând cetățenii să participe la alegerile din 18 mai.
„În același timp, trebuie să fim cu toţii conştienţi de faptul că pe 18 mai decidem asupra viitorului ţării. Decidem asupra unei stabilităţi fiscal-bugetare sau alegem haosul, alegem incertitudinea, alegem lipsa de perspectivă? Pe 18 mai, toată societatea din România decide asupra viitorului nostru, viitorul nostru a tuturor. Haos sau predictibilitate? Veniţi la vot pe 18 mai”, a îndemnat ministrul.
Apelul sugerează că următoarele alegeri nu sunt doar despre componența guvernului, ci despre direcția economică fundamentală pe care România o va urma în anii următori.