Premierul Ilie Bolojan a anunțat că urmează o serie de măsuri extrem de dure

Premierul Ilie Bolojan a anunțat că urmează o serie de măsuri extrem de dure, despre care recunoaște că vor provoca tensiuni în rândul populației. Cu toate acestea, spune că își asumă inclusiv pierderea capitalului politic, considerând că România se află într-o situație limită, iar corectarea dezechilibrelor acumulate este esențială pentru evitarea unei crize profunde.

El a explicat că decizia de a prelua guvernarea nu a fost una ușoară, dat fiind contextul complicat. „A trebuit să ne asumăm această guvernare”, a afirmat Bolojan, amintind că în trecut au existat dificultăți în desemnarea unui premier sau a unui ministru de Finanțe.

De data aceasta, spune el, nu s-a mai văzut „înghesuiala” obișnuită pentru funcții importante.

„Astăzi asemenea funcţii nu sunt un privilegiu, nu sunt o recompensă, sunt o mare răspundere”, a punctat premierul, subliniind că, din respect pentru țară, nu a putut să se sustragă de la această obligație.

Gestionarea problemelor actuale nu va fi suficientă

Bolojan susține că simpla gestionare a problemelor actuale nu va fi suficientă. România este, din punct de vedere bugetar, „cu spatele la zid”, iar ieșirea din această situație presupune reforme profunde și eliminarea unor dezechilibre acumulate în ultimii ani.

Referindu-se la reacțiile pe care le vor genera aceste schimbări, liderul interimar al PNL a avertizat că vor exista costuri sociale inevitabile.

„Din păcate, aceste corecţii vor avea nişte costuri sociale inevitabile, pentru că nu ai cum, în sisteme sociale în care lucrurile s-au stricat de foarte mulţi ani, să intervii chirurgical”, a explicat el.

A adăugat că reformele nu pot fi aplicate rapid, dar guvernul va face tot posibilul pentru a redresa situația.

„Va fi nevoie de timp, dar împreună cu colegii mei vom face tot ceea ce este posibil pentru a duce lucrurile în direcţia bună, pentru a-i respecta pe români”, a spus premierul.

El a subliniat nevoia unui stat eficient, care folosește responsabil resursele, și a pledat pentru politici care încurajează munca și descurajează dependența de ajutoare.

În opinia sa, problema nu constă neapărat în numărul angajaților din sectorul public, ci în numărul insuficient de persoane active în economia reală.

Tocmai de aceea, în următorii ani, guvernul trebuie să stimuleze munca, să susțină producția internă și exporturile, și să reducă dependența de importuri.

În final, Bolojan a subliniat importanța meritocrației în administrație: „În administraţie să premiem performanţa, să îi respectăm pe cei care îşi fac datoria”.