Ilie Bolojan propune reforme majore în PNL
Ilie Bolojan, președintele interimar al PNL, a transmis sâmbătă, în cadrul Consiliului Național al partidului, că noul Statut aduce „niște reguli bune în PNL”, susținând că acesta are rolul de a descentraliza procesul de alegere a conducerii și de a pune accent pe performanță. El a subliniat că se reintroduce ideea de „demisie de onoare a președinților de organizații care au obținut, la ultimele alegeri locale și parlamentare, ultimele 10 locuri”.
În discursul său, Bolojan a evidențiat necesitatea unei responsabilități financiare clare.
„Am acumulat niște datorii, datorită anului trecut. Noi nu putem să le spunem românilor că suntem în stare să redresăm țara, dacă nu le dovedim că redresăm PNL, inclusiv din punct de vedere financiar. Nu avem nicio autoritate. De aceea am propus o contribuție a fiecărui ales local”, a precizat liderul liberal.
Acesta a subliniat că noul Statut are un rol fundamental în funcționarea partidului, deoarece „în orice comunitate, dar și în orice partid, regulile bune generează comportamente corecte”. Prin descentralizarea votului, delegații regionali vor avea un cuvânt direct de spus, ceea ce înseamnă că „nu o să mai voteze cei din regiunea nord-vest pentru cei din regiunea nord-est”.
Relațiile de partid nu vor mai conta atât de mult în desemnarea conducerii,
Bolojan a atras atenția că relațiile de partid nu vor mai conta atât de mult în desemnarea conducerii, accentul mutându-se pe legătura directă cu alegătorii: „nu mai trebuie să fii în echipa câștigătoare, nu mai trebuie să fii prieten cu președintele partidului, trebuie să fii prieten cu cetățenii din comunitățile pe care le reprezinți”.
Tot el a subliniat că reprezentarea în conducerea executivă va reflecta performanțele obținute în alegeri, iar „din 25 de membri ai Biroului, 19 vor fi reprezentanții pe care în următoarele două săptămâni îi veți alege în regiunile dumneavoastră de dezvoltare”.
,,Dacă ai obținut rezultate proaste, este o chestiune de onoare, îți depui demisia”
Statutul, a mai spus Bolojan, introduce o dublă responsabilitate: una financiară și una legată de rezultatele electorale. El a reiterat ideea că „dacă ai obținut rezultate proaste, este o chestiune de onoare, îți depui demisia”, chiar dacă aceste rezultate nu sunt neapărat doar vina liderului local.
Pe partea financiară, liderul liberal a explicat că fiecare ales local va contribui la bugetul partidului, din care o parte va rămâne la nivel județean, iar restul va merge către centru.
„Să avem o situație stabilă și să putem sta cu fruntea sus (…). Am introdus răspunderea personală legat de angajarea unor cheltuieli care ne duc în zone care din păcate am ajuns astăzi”, a completat el.
În privința competiției interne, Bolojan a afirmat că funcțiile importante, precum cea de președinte sau prim-vicepreședinte, vor fi obținute printr-un proces deschis, bazat pe susținerea membrilor: „veți putea hotărî, așa cum veți considera de cuviință (…) atât în regiunea dumneavoastră, dar și la nivel central”.
Apel la membrii PNL
El a făcut apel la membrii PNL să susțină noul Statut, menționând că acesta nu este suficient de unul singur dacă nu este însoțit de voința reală de schimbare: „Nu e suficient să ai un statut, trebuie să ai și o bună intenție”.
Statutul prevede și o deschidere pentru noi figuri care pot întări partidul, fiind rezervate „10 la sută din locuri (…) pentru cooptarea unor personalități, a unor oameni care vin cu un capital personal”.
În încheiere, Bolojan a subliniat că partidul trebuie să fie pregătit pentru schimbare în 2027, odată cu încheierea unui posibil ciclu guvernamental.
„Este foarte posibil ca după un an, un an și jumătate, să apară o uzură puternică la guvernare (…), în 2028 trebuie să creăm condiții ca partidul nostru să aibă capacitatea să obțină un scor bun”.