Ilie Bolojan, acuzat de sindicaliști că are dublu standard privind indemnizațiile și reformele guvernamentale

Sindicaliștii de la Guvern spun că, deși Ilie Bolojan critică banii pe care îi primesc membrii consiliilor de administrație, în special cei de la EXIMBANK, în declarația lui de avere se vede că în 2007 a câștigat 73.935 lei ca membru al Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări al EximBank. Ei spun că, având în vedere că salariul mediu net lunar în acel an era de 1.042 lei, această sumă reprezintă echivalentul a 71 de salarii medii, adică un venit mare, care poate fi considerat o „sinecură” (un post bine plătit, fără prea multe responsabilități). Sindicaliștii susțin că funcția lui Bolojan era legală și oficială, iar banii primiți sunt o consecință directă a acestei poziții.

Ei acuză că atunci când premierul vorbește despre necesitatea măsurilor de austeritate și critică puternic angajații din sectorul public, acest lucru contrazice trecutul său personal. De aceea, spun sindicaliștii, apar suspiciuni că premierul are un dublu standard și ridică întrebări despre cât de reale sunt reformele care sunt prezentate ca o luptă împotriva sinecurilor.

Sindicaliștii mai spun că atunci când premierul condamnă exact tipul de funcții și avantaje pe care le-a avut el însuși în trecut, se vede o diferență între ceea ce spune și ceea ce a făcut. Ei consideră că, în vremuri în care moralitatea politică și coerența sunt importante pentru guvernare, premierul ar trebui să-și recunoască trecutul cu aceeași sinceritate cu care cere asta de la alții. Integritatea și onestitatea, spun sindicaliștii, nu înseamnă doar să iei măsuri împotriva altora, ci și să-ți asumi propriul trecut.

„La un salariu mediu net lunar de 1.042 lei în acel an, această sumă echivalează cu 71 de salarii medii lunare, adică un venit considerabil, care se încadrează perfect în definiția unei ”sinecuri”.

Prin H.G. nr. 342 din 11 aprilie 2007, domnul Ilie-Gavril Bolojan a trecut din funcţia publică de prefect al judeţului Bihor în funcţia publică de secretar general al Guvernului până la demisie (H.G. nr. 327 din 26 martie 2008 privind încetarea raportului de serviciu al domnului Ilie Gavril Bolojan ca urmare a demisiei din funcţia publică de secretar general al Guvernului).

Potrivit Anexei nr. 1, pct. 10, la H.G. nr. 534 din 30 mai 2007 privind înfiinţarea, atribuţiile, competenţele şi modul de funcţionare ale Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări şi reglementarea operaţiunilor de finanţare, garantare şi asigurare efectuate de Banca de Export-Import a României EXIMBANK – S.A. în numele şi în contul statului, Secretarul General al Guvernului era membru de drept al C.I.F.G.A. EXIMBANK – S.A.

Astfel, prezența domnului Ilie-Gavril Bolojan în această funcție reiese direct din cadrul legal și instituțional, iar venitul menționat în declarația de avere a sa este o consecință directă a acestei poziții.

Declarațiile premierului, prin care condamnă exact tipul de funcții și beneficii pe care le-a deținut personal în trecut, expun o discrepanță între realitate și retorică. Într-un moment în care moralitatea politică și coerența publică sunt invocate ca fundamente ale guvernării, trecutul premierului trebuie asumat cu aceeași transparență și rigoare pe care o pretinde altora.

Într-un stat democratic, integritatea și onestitatea nu se măsoară doar prin măsuri luate împotriva altora, ci și prin asumarea propriului trecut”, susțin sindicaliștii.

Reacția Executivului

Potrivit Executivului, premierul Ilie Bolojan a fost, pe vremea când era secretar general al Guvernului României, membru în Comitetul Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări (CIFGA). Atât atunci, cât și acum, secretarul general al Guvernului face parte din acest comitet, conform atribuțiilor sale.

„Premierul Ilie Bolojan a fost, în perioada în care a ocupat funcția de secretar general al Guvernului României, membru al CIFGA – Comitetul Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări.

Atunci, la fel ca și în perioada următoare și în prezent, secretarul general al Guvernului este, prin atribuții, membru în CIFGA.

Facem precizarea că ceea ce contează cu adevărat într-o funcție publică este ceea ce faci cât timp o ocupi, în raport cu remunerația primită. Asta face diferența dintre o sinecură și o responsabilitate asumată”, a transmis Executivul.