Potrivit prim-adjunctului inspectorului general al IGSU colonelul Daniel Dragne, în cadrul proiectului au mai fost cumpărate 62 de ambarcaţiuni de intervenţie şi salvare cu chilă rigidă şi borduri moi, 4 ambarcaţiuni de intervenţie şi salvare scafandri, 67 de ambarcaţiuni de salvare din aluminiu cu motor, 45 de remorci peridoc pentru transportul ambarcaţiunilor. 

De asemenea, au fost achiziţionate 33 de motopompe remorcabile de mare capacitate, 220 motopompe transportabile, 10 autospeciale de stingere cu o capacitate de 5000 litri, 15 instalaţii de potabilizare a apei, 10 compresoare pentru încărcare buteliilor de oxigen, 8 aparate de termoviziune, 149 proiectoare de suprafaţă, 200 balize cu dispozitiv luminos. 

Proiectul a oferit posibilitatea optimizării poligonului de pregătire a scafandrilor, devenit funcţional la nivelul IGSU al judeţului Constanţa. Proiectul, în valoare de 30.281.959,02 euro, are ca obiectiv general îmbunătăţirea capacităţii de salvare a vieţii şi a gradului de protecţie a populaţiei prin eficientizarea capacităţii de răspuns la inundaţii. 

Obiectivele specifice ale proiectului urmăresc eficientizarea sistemului de comunicaţii pe timpul intervenţiilor pentru limitarea şi înlăturarea efectelor situaţiilor de urgenţă determinate de inundaţii, asigurarea eficienţei intervenţiilor în zone greu accesibile şi modernizarea sistemului de pregătire a personalului care execută misiuni de căutare-salvare în mediul acvativ şi în zonele afectate de inundaţii. 

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a precizat miercuri că vor mai fi derulate încă două proiecte care prevăd dotarea IGSU. 

În cadrul celui de-al doilea proiect vor fi achiziţionate mijloace de transport grele – camioane, maşini de intervenţie pentru scafandri, 54 de maşini de intervenţie de pompieri care se folosesc şi la inundaţii, dar şi la incendii, de 5.000 şi 9.000 de litri, 52 de microbuze foarte necesare pentru transportul efectivelor şi care pot să ducă şi o parte din echipamente. 

Potrivit secretarului de stat, cel de-al treilea proiect, care se află şi el în fază foarte avansată, este destinat dotării cu echipamente de căutare-salvare, care vor reprezenta o premieră pentru România. 

AGERPRES