Cei doi oficiali au discutat despre cooperarea dintre Republica Moldova şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, despre soluţionarea conflictului transnistrean şi în special despre participarea OSCE şi ODHR la monitorizarea alegerilor prezidenţiale din această toamnă, informează Radio Chişinău, citat de agerpres.

”În contextul lansării campaniei prezidenţiale în ţara noastră, în mod special am vorbit despre participarea OSCE şi a ODIHR (Biroul pentru Instituţiile Democratice şi Drepturile Omului – n.r.) la monitorizarea procesului electoral. Am subliniat faptul că Republica Moldova este interesată de o bună cooperare cu observatorii OSCE. În acest context, am menţionat importanţa poziţiei consolidate a partenerilor internaţionali, care a fost exprimată de nenumărate ori în anii precedenţi în Declaraţia comună a Consiliului de Miniştri ai Afacerilor Externe din cadrul OSCE.

În document este subliniat faptul că soluţionarea cuprinzătoare, paşnică şi durabilă a conflictului transnistrean trebuie să fie realizată pe baza suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan internaţional, cu un statut special pentru Transnistria, cu respectarea garantată a drepturilor politice, economice şi sociale ale populaţiei din regiune”, a scris Dodon pe contul său de Facebook.

Cele mai importante subiecte

Totodată, Dodon a mai spus că a discutat cu şeful Misiunii OSCE în Republica Moldova şi despre rezultatele întrevederii acestuia cu liderul regimului separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.

Tot legat de Transnistria, Radio Chişinău informează că reprezentantul special al Dumei de Stat din Rusia pe probleme de migraţie şi cetăţenie, Konstantin Zatulin, care este totodată şi vicepreşedintele Comisiei parlamentare pentru CSI şi integrare eurasiatică, a semnat o scrisoare de felicitare adresată liderului separatist Vadim Krasnoselski cu ocazia aşa-numitei zile de independenţă a regiunii transnistrene separatiste. În documentul citat, Zatulin a transmis că Rusia şi poporul rus vor fi mereu alături de Transnistria şi i-a elogiat pe cei care au luptat de partea separatiştilor în războiul din 1992.

Oficialul rus a apreciat că ”poporul eroic şi iubitor de libertate al Transnistriei a trecut prin multe greutăţi – agresiune militară, blocade economice, informaţionale şi politice, dar a demonstrat întregii lumi că are dreptul la existenţă şi că la 2 septembrie 1990 a fost făcută o alegere istorică corectă”. ”Cu toţii trăim vremuri grele. Dar trebuie să ştiţi că Rusia şi poporul rus mereu vor fi cu voi şi pentru voi’, a scris Zatulin în scrisoare.