Rusia va începe furnizarea pe scară mare a vaccinului său contra noului coronavirus în septembrie, a anunțat ministrul sănătății, Mihail Murașko.

„Vaccinurile vor fi furnizate cu prioritate personalului medical și cadrelor didactice”, a precizat dl Murașko, potrivit agenției ruse TASS. Vaccinarea se va face ”numai pe bază voluntară”, a dat el asigurări.

Rusia devine prima țară care introduce un vaccin contra Covid-19 pentru utilizarea de către marele public. Circa 40.000 de voluntari testează în acest moment produsul, în cadrul celei de-a 3-a faze de dezvoltare a vaccinului.

Nu există efecte secundare

Acesta a fost dezvoltat de un laborator de stat și a fost mai întâi testat pe angajații laboratorului și apoi pe mii de voluntari. Nu a fost raportat niciun efect secundar. Vaccinul a fost botezat Sputnik, după numele primului satelit artificial trimis în spațiu de URSS, notează Le Vif. 

Președintele rus, Vladimir Putin, a afirmat că una din fiicele lui a fost vaccinată cu succes, fără efecte secundare mai grave decât o febră trecătoare.

Rusia a înregistrat aproape un milion de contaminări cu noul coronavirus, adică al patrulea cel mai mare număr de cazuri din lume.