Element central al programului expozitional al firmei Export Consult, reprezentatul Oficial al Messe Wien i Rominia, IFABO Bucuresti este un tirg specializat i prezentarea produselor de tehnica de calcul, software, electronica, telecomunicatii si birotica. in deschiderea evenimentului, participantii au avut prilejul de a se itilni si discuta cu factori de decizie ai comunitatii IT&C din Rominia. Domnul Sergiu Piescu, presedintele Asociatiei Nationale de Comunicatii si Informatica, ANCI, domnul Vlad L?epelea, presedintele Agentiei Nationale a intreprinderilor de Software, ANIS, si domnul Karl Vetter von der Lilie, ambasadorul Austriei si reprezentantul Messe Wien au subliniat pentru invitati importanta pe care acest tirg a avut-o de-a lungul ultimilor ani si au facut o trecere i revista a fenomenului informatic din tara noastra, din ultimii ani.
Desi a oferit un spatiu expozitional mai restrins fata de anii trecuti, editia din acest an a IFABO a suplinit acest lucru printr-o specializare a manifestarilor.
Impunindu-se ca tirg de solutii informatice, IFABO este gindit ca o platforma dedicata business-ului. La aceasta editie a tirgului s-a realizat o segmentare a suprafetei expozitionale dupa criterii industriale, generindu-se sectoare distincte de hard, soft, comunicatii, Internet si birotica.
IFABO a debutat cu un program specializat denumit Business Day si dedicat i exclusivitate specialistilor. Astfel, i prima zi a tirgului, somptuoasele sali ale Palatului Parlamentului care au gazduit standurile IFABO au fost ichise publicului larg. in aceasta zi dedicata contactelor de afaceri, zi i care firmele au avut ocazia de a stabili noi relatii de parteneriat, IFABO a primit vizita a peste 1.500 de specialisti.
Standurile celor 40 de firme din tara si din strainatate, reprezentind peste 250 de companii de pe mapamond care au participat la IFABO au fost vizitate pe perioada celor patru zile de 14.300 de vizitatori.
Interesul comunitatii IT&C din Rominia fata de acest eveniment a fost demonstrat si de participarea consistenta a vizitatorilor la simpozioanele organizate de firmele participante i sala Vasile Lucaciu din Palatul Parlamentului, sesiuni de comunicari care s-au desfasurat pe parcursul tuturor celor patru zile ale IFABO.
Firme precum Flamingo Computers, Minolta Rominia, Xnet, GeCAD si KPNQwest au anuntat cu aceasta ocazie publicului noi parteneriate de afaceri, au lansat noi produse si strategii de dezvoltare.
Ofertele speciale au fost la ordinea zilei
Majoritatea firmelor participante la acest tirg s-au itrecut care mai de care sa atraga vizitatorii catre standurile lor prin oferirea de oferte promotionale ale produselor lor.
Xnet, Internet Service Provider-ul firmei Connex a oferit o reducere cu 30% a abonamentelor la Internet. Cei interesati au avut ocazia de a testa gratuit calitatea accesului la Internet direct de la calculatoarele expuse i standul Xnet si au putut beneficia de oferta de reducere a costului abonindu-se pe loc.
Cel mai recent operator de telecomunicatii mobile din Rominia, Cosmorom a promovat de asemenea preturi speciale numai pentru IFABO.
Producatorii de soft nu s-au lasat nici ei mai prejos fie ca a fost vorba de lansari de produse sau chiar de participari si prezentari i premiera ale noi companii. Astfel, firma GeCAD a lansat cu ocazia IFABO noua serie de produse RAV AntiVirus versiunea 8 oferind si o reducere de 25%.
Alte firme de software care si-au expus produsele la IFABO au fost Rotran Software, Sobis Software SRL si Turbo Soft SA.
Partea „dura” a tirgului, cea a producatorilor de computere personale a fost reprezentata de nume ca Flamingo Computers, Easy Mobile Computing, IMA Infoconsult, K Tech Electronics.
in ceea ce priveste comunitatea virtuala a Internetului aceasta a fost foarte serios reprezentata de nume deja foarte cunoscute pe aceasta piata. Un exemplu notabil i acest sens a fost prezenta firmei KPNQwest, liderul furnizarii de servicii Internet si comunicatii de date pe piata noastra. Provider din 1993 cind ica opera ca Eunet, KPNQwest a lansat la 18 septembrie 2000 primul serviciu Virtual Private Network IP-based la scara continentala. Firma este proprietarul celei mai mari retele de fibra optica care se construieste i Europa, 7 inele OC – 192 de 77 Tbps, care acopera curent 5.000 km si care va ajunge i 2001 la 20.000 km. Alti jucatori de pe aceasta piata reprezentati la IFABO au fost Internet service providerii Xnet, Media SAT si FX.
O noutate absoluta a constituit-o lansarea unui nou portal de Internet Bumerang.ro produs de echipa de la Imedia. Site-ul se doreste a deveni un adevarat ghid de Internet care sa ofere o alternativa romineasca la celebrele portaluri internationale consacrate Yahoo sau Altavista.
insa lumea tehnologiei informationale, IT, nu poate fi completa fara firmele producatoare de sisteme periferice. Din acest domeniu, cea mai importanta participare la IFABO a fost cea a Minolta. Alaturi de acest brand de renume international, alte firme producatoare de sisteme periferice fiind prezente doar la nivel de reprezentanti.
Internetul a fost cel mai dinamic segment
Din punctul de vedere al organizatorilor, editia din acest an a IFABO „a fost un succes datorat i primul rind bunei colaborari cu expozantii nostri pentru atingerea obiectivelor comune de impulsionare a contactelor de afaceri. Am icercat si credem ca am reusit sa asiguram tuturor companiilor prezente i tirg o expunere cit mai larga, iar aceasta am facut-o atit prin programe incluse i oferta comerciala, cit si prin mediatizarea pe Internet”, ne-a declarat dupa icheierea manifestarilor IFABO, domnul Cristian Copilau de la Export Consult.
Evenimentul a beneficiat de o puternica mediatizare, reviste de specialitate ca Chip, Level, PC Report, PC Magazine fiind prezente si ca expozanti la IFABO.
De asemenea, organizatorii au oferit utilizatorilor de Internet imagini filmate din tirg, interviuri etc. pe site-ul propriu www.exco.ro
„Pozitionarea temporala a tirgului reprezinta i opinia noastra, fotografia reala a momentului pentru piata IT&C din Rominia. Din acest punct de vedere, segmentul de telecomunicatii si Internet din cadrul IFABO 2000 a fost cel mai bine reprezentat, cel mai dinamic si inovativ asa cum de altfel se manifesta si pe piata de referinta”, a mai spus domnul Cristian Copilau.