Facturile la energie şi gaze naturale ar putea putea fi mai mici

Facturile la energie şi gaze naturale ar putea putea fi mai mici! Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a reamintit, vineri, că au fost reduse plafoanele aplicabile producătorilor de energie electrică și de gaze naturale.

Acest lucru înseamnă că furnizorii, care emit facturile, vor avea acces la energie și gaze naturale la prețuri mai mici. Toate celelalte componente ale tarifelor și taxele rămân constante.

Prin urmare, se așteaptă o scădere a facturilor românilor la gaze naturale pentru toată lumea, având în vedere un plafon de 0,31 lei per kilowatt/oră pentru consumatorul final. Achiziția gazelor va fi mai ieftină pentru furnizori. În ceea ce privește energia electrică, se anticipează scăderi pentru românii care consumă peste 300 de kilowați/oră pe lună.

Sebastian Burduja
SURSA FOTO: Facebook, Sebastian Burduja

În lunile următoare, românii ar trebui să se aștepte la facturi mai mici. Pentru românii cu un consum mai mare de 300 de kilowați/oră, facturile ar trebui să scadă.

Pentru cei cu un plafon de 0,68 lei per kilowatt/oră, adică până la 100 de kilowați/oră, prețul reglementat al energiei electrice este clar mai mic decât cel de pe piață în prezent.

„Pentru românii care au un consum mai mare de 300 kilowați/oră, categoric facturile ar trebui să scadă. Pentru cei care au acel plafon de 0,68 lei kilowatt/oră, adică până într-o 100 de kilowați/oră, acel preț reglementat al energiei electrice este categoric mai mic decât ce vedem astăzi pe piață.

Deci acolo este imposibil sau foarte greu să mai scadă facturile sub acel plafon. Este cazul facturilor lunare de 38 de lei, de peste 40 de lei, deci este un cost totuși rezonabil”, a zis el pentru Antena 3.

A fost eliminată taxa pe soare

Vă amintim că, la data de 28 martie 2024, Guvernul României a eliminat taxa pe soare pentru prosumatori. În plus, a actualizat schema de sprijin pentru toți consumatorii de energie electrică și gaze naturale. Decizia Executivului va conduce la o reducere a prețurilor pentru următoarele 12 luni.

La propunerea Ministerului Energiei, Guvernul României a aprobat modificările OUG 27, ce vor reduce prețul de vânzare al producătorilor fără a fi supraimpozitați scăzând de la 450 lei/MWh la 400 lei/MWh pentru energie electrică și de la 150 lei/MWh la 120 lei/MWh pentru gaze naturale. Aceste valori au fost stabilite în urma unor analize detaliate ale piețelor de energie și a consultărilor cu toți actorii din sector.