Imprumutul extern se acorda pentru o perioada limitata de timp si este purtator de dobanda. Doua intrebari ar fi trebuit sa-si puna doamna ministru inainte de a-si expune ideile: cum va fi achitat imprumutul si cum va plati pensiile o data consumati banii din exterior.
Daca la prima intrebare raspunsul este: din bugetul MMPS, atunci e clar ca ministerul va trebui sa obtina de undeva banii pentru a achita datoriile. De unde? Probabil ca va fi constrans sa majoreze la asigurarile sociale. Alta varianta ar fi bugetul statului. O solutie la fel de nefericita, pentru ca arunca o noua datorie in carca tuturor platitorilor de taxe din Romania, fara a rezolva problemele sistemului de pensii.
La a doua intrebare nu cred ca Smaranda Dobrescu are vreun raspuns. Banii obtinuti din exterior ar putea ajunge, probabil, pentru plata pensiilor in anul acesta. Apoi, nu stiu unde va gasi ministerul alti bani pentru a acoperi platile curente.
Problema asigurarilor sociale nu poate fi rezolvata cu astfel de frectii la un picior de lemn. Este insa tipic pentru toate guvernarile care s-au succedat in Romania, sa caute solutii pentru o situatie de criza fara a rezolva cauzele care au dus la acea criza.
Sa luam cazul pensiilor. In Romania exista patru milioane de salariati care sustin sase milioane de pensionari. Se adauga aici alta problema majora: multe societati de stat nu platesc de ani de zile asigurarile sociale. Este evident ca acest dezechilibru este cauza lipsei de bani a Ministerului Muncii.
Atata timp cat un salariu net de 70 lei costa, de fapt, 150 lei, este greu de crezut ca sectorul privat va crea noi locuri de munca. Este mult mai ieftin, pentru salariat si pentru patron, sa evite orice taxa, lucrand la negru. De ce sa contribui cu atatia bani la un sistem care, dupa ce ca-i pasuieste pe cei care nu platesc (vezi toate reesalonarile acordate la plata datoriilor la bugetul asigurarilor sociale), nici nu este in stare sa asigure un trai decent dupa pensionare?
Doua ar fi politicile care ar putea restabili echilibrul intre salariati si pensionari: un tratament mai dur pentru cei care uita sa plateasca si o regandire a sistemului de taxare care sa permita firmelor sa angajeze personal fara a se ruina.
Ideea Smarandei Dobrescu de a amaneta salariile viitoare pentru a plati inca cinci luni pensii marite nu este decat imaginatia unei minti aflate in campanie electorala.