Deputatul Claudiu Năsui la lansat o propunere inedită pe Facebook, vorbind despre un proiect USR prin care o parte din veniturile provenite din exploatarea gazelor din Marea Neagră să ajungă în pilonul 2 de pensii.

„Vom exploata gazele din Marea Neagră, dar ce vom face cu banii?

Așa cum se prefigurează lucrurile, banii vor merg la bugetul de stat. Adică vor merge predominant pe salarii și pensii, inclusiv pensii speciale. Ce-i drept vor merge și spre investiții, dar știți cât? Conform ultimelor date bugetare, doar 7.3%. Restul vor plăti toate sinecurile, toate pilele și mai ales toate ciupelile și pensiile speciale (9 miliarde de lei doar anul trecut). Mai mult, chiar și din acel procent de investiții, o bună parte sunt de fapt acel faimos program PNDL din care politrucii au furat ca din codru.

Oare nu o mai exista altă soluție pentru ca fondurile să ajungă să beneficieze fiecărui român? USR pune în dezbatere idea ca fiecare să primim o cotă parte din veniturile rezultate din exploatarea gazelor prin conturile noastre de pilon 2.

Idee revoluționară în România, dar în Norvegia există un fond suveran care exact asta face. La noi, însă, dacă s-ar face un astfel de fond, am avea imediat aceleași mafii care ar roi în jurul lui exact cu s-a întâmplat cu PNDL sau cu alte fonduri sau bănci devalizate ale statului român (unii își mai amintesc de devalizarea Bancorex). Dar în România avem deja un sistem de fonduri care funcționează: pilonul 2 de pensii. De ce nu ar fi pensia noastră alimentată și din gazele din Marea Neagră?

Banii din pilonul 2 sunt ai noștri, doar că îi accesăm la pensie. Până atunci sunt investiți. Și nu sunt investiți doar 7.3% precum sunt în bugetul statului, ci 100%.

Chiar dacă socialiștii ne vor spune că nu e bun pilonul 2 și unii au vrut chiar să-l desființeze, sistemul funcționează și dă roade, de mai bine de 10 ani. Ce vor cei care atacă acest sistem de fapt? Vor să ajungem să fim toți dependenți de ei. Pilonul 2 înseamnă o pensie independentă de pixul politic.

Cum ar funcționa sistemul? Fiecare român ar primi o parte egală din veniturile din acele resurse în contul lor de pilon 2. Cei care nu au cont, ar avea unul special pentru banii aceștia. De acolo, totul ar funcționa absolut identic cu pilonul 2 de azi.

În propunerea noastră, pentru fondurile acestea administratorii de fonduri de pensii ar primi și mandatul de a investi minim 50% în diverse sectoare care să ajute economia României. De exemplu, în sectorul energetic pentru a ajuta la ceea ce se numește „tranziția energetică”, adică trecerea la surse de energie nepoluante și/sau regenerabile. Sau pentru industria care ar putea prelucra gazul la noi în țară. Nu e păcat să avem gaz pe care să-l exportăm după care să importăm produse finite?

Putem face multe investiții bune în țara noastră. Investiții care să ne dezvolte economia și, totodată, să ne asigure o pensie decentă la bătrânețe. Sistemul pilonului 2 de pensii ne permite să facem exact asta: să ducem banii din gazele din Marea Neagră în investiții, fără politizare și cu beneficii directe pentru toți românii.

Evident toate acestea sunt propuneri în eventualitatea în care producția de gaze ar avea loc. Deocamdată companiile care ar putea exploata aceste gaze nu au luat încă decizia de a o face din cauza haosului legislativ de la noi. Haos care nu a avantajat decât Gazprom și lobby-ul rusesc, care nu își doresc sub nicio formă ca gazele noastre să fie exploatate”, a transmis Claudiu Năsui pe Facebook.

Propunerile pe larg pot fi citite aici: https://bit.ly/2zfsVY