Potrivit lui Igor Pellicciari, profesor de Istorie și Politica Ajutoarelor Internaționale la Universitatea din Urbino și la Universitatea Mgimo pentru Relații Internaționale din Moscova, unul dintre cei mai importanți experți italieni în Rusia, Vladimir Putin nu ar fi avut niciun avantaj de pe urma otrăvirii lui Navalnîi care, dimpotrivă, compromite imaginea Moscovei în lume, este scris în ilgiornale.it

Mai ales într-o fază istorică în care toată atenţia presei internaționale și cea a guvernelor este concentrată pe ceea ce se întâmplă în Belarus.

Un personaj discutat în Rusia

Aşa cum scrie Pellicciari într-o analiză publicată în Formiche, în primul rând Navalnîi este un „personaj discutat în Rusia”, mult mai deranjant pentru „scandalurile establishment-ului la descoperirea cărora a contribuit” decât pentru „consensul său politic real”, exagerat deseori de mass-media occidentală.

Este greu de crezut, explică profesorul, că „acțiunea ar fi pornit în urma unui ordin primit de la Kremlin” adică „din partea lui Vladimir Putin și a celor mai influenți consilieri ai săi”. În ceea ce ne privește, „oricât de atraşi am fi de carisma președintelui şi oricât de mult ne-ar plăcea să ne gândim la o Rusie în care fiecare decizie este luată de Putin însuși, există elemente care umbresc ipoteza otrăvirii din ordinul statului“.

În principal o deteriorare evidentă a imaginii, care ar influenţa mai ales credibilitatea președintelui rus. Este greu, observă Pellicciari, ca „un Kremlin atât de precaut să nu-și deterioreze imaginea în Belarus dacă decide în același timp să se expună prin eliminarea lui Navalnîi”. Prea puţin convingătoare şi ipoteza Moscovei, motivată de dorința de a scăpa de liderul opoziției. În al doilea rând, blogger-ul reprezintă „un ghimpe”, dar nu un „risc imediat”, iar eliminarea acestuia „ar avea costuri mult mai mari decât tolerarea sa, așa cum s-a întâmplat în toți acești ani”.

Apoi, mai există un alt aspect. Dacă Vladimir Putin ar fi decis cu adevărat să scape de Navalnîi, mai mult ca probabil că acesta ar fi murit deja și nu ar fi supraviețuit încercării de otrăvire. Iar din felul în care au decurs lucrurile reiese în schimb că autoritățile ruse au făcut chiar totul pentru a-i salva viața. Cel mai frapant element, subliniază Igor Pellicciari, sunt însă cele „44 de ore de spitalizare în spitalul Omsk”, unde protocoalele medicale utilizate „sunt departe de cele folosite pentru a da lovitura de grație victimei care s-a salvat în mod miraculos”.

În primul rând, subliniază profesorul, Navalnîi „ajunge la spital cu o rapiditate neobișnuită pentru Rusia”, la o jumătate de oră după „cererea de ajutor trimisă de avion în timpul aterizării sale”. Practic, nici nu se pune problema „întârzierii ajutorului, unul dintre cele mai ușoare aspecte logistice de utilizat în aceste cazuri pentru a agrava situaţia clinică a pacientului”.

Mai mult, în timpul spitalizării sale, lui Navalnîi „i se efectuează numeroase teste de diagnosticare care vor fi transmise integral (și acceptate) echipei medicale germane”, permițându-i să economisească timp și „să aibă un istoric medical complet al pacientului, urmărind întreaga dinamică clinică“.

Mai exact, e vorba de 8 analize biochimice de sânge și 11 analize de gaze sangvine, 6 analize generale de sânge, 5 electrocardiograme, 25 teste de glucoză; 4 teste generale de urină, precum și un RMN. La aceasta se adaugă faptul că imediat ce blogger-ul rus ajunge la spitalul din Omsk, este tratat „cu injecții de atropină care îi stabilizează poziția într-o asemenea măsură încât echipa medicală germană va continua să utilizeze același medicament, recunoscându-i eficacitatea“. Elemente care ne determină să presupunem că în spatele otrăvirii lui Navalnîi nu se află mâna Kremlinului.

Între timp, cancelariile europene continuă să ceară Moscovei clarificarea incidentului. „Aici, la Berlin, la câteva sute de metri de Charité, spitalul în care se află Aleksei Navalnîi, ştim bine că deasupra relaţiilor noastre cu Moscova plutesc nori întunecaţi”, a declarat vineri, ministrul de externe Heiko Maas în cadrul unei conferințe de presă. „Investigațiile trebuie să fie clare și transparente, iar responsabilii trebuie pedepsiți.

Cazul Navalnîi demonstrează că avem nevoie de o politică mai activă față de Rusia, dar și mai centrată spre interesele noastre. Rusia are puterea de a face ca relațiile cu UE să devină mai pozitive, ținând cont mai ales de ceea ce se întâmplă în estul Ucrainei”.