Pentagonul i-a încărcat pe contribuabilii americani cu 43 de milioane de dolari în probabil cea mai scumpă staţie de gaze pentru vehicule din lume, a spus John Ropko, inspectorul general pentru reconstrucţia Afganistanului SIGAR. Această staţie-service este doar un exemplu din seria de abuzuri şi fraude în utilizarea miliardelor de dolari date ca ajutor american Afganistanului, a spus el.

Suma a fost alocată între 2011 şi 2014 şi a fost destinată construirii şi implementării iniţiale a staţiei. Staţia din Sheberghan s-a deschis în 2012.

Costul de 43 de milioane de dolari pentru o staţie service este exorbitant, a subliniat Warren Ryan, un purtător de cuvânt al lui Ropko, indicând că în Pakistanul vecin construirea unei staţii de acelaşi tip costase 500.000 de dolari.

Nu există indicaţia că structura Pentagonului care a aplicat acest program devastator ar fi efectuat un studiu de fezabilitate pentru el, a mai indicat purtătorul de cuvânt. Pentru că, "dacă l-ar fi făcut, ar fi putut să-şi dea seama că Afganistanul nu are infrastructură de distribuire a gazelor naturale suficientă pentru a crea o piaţă viabilă", a adăugat el.

Rapoartele SIGAR ilustrează dificultăţile SUA de a ameliora guvernarea Afganistanului, în pofida a 100 de miliarde de dolari cheltuite ca ajutor american începând cu 2002.

De la crearea sa în 2012, SIGAR a publicat 136 de rapoarte, identificând peste 1 miliard de dolari ca economii potenţiale, potrivit lui Warren Ryan.

Circa 538 de anchete au fost lansate, care s-au soldat cu 73 de arestări, 69 de inculpări şi economii de 500 milioane, potrivit aceleiaşi surse.

Printre numeroasele derapaje denunţate mai figurează un program antidrog de 8 miliarde de dolari care a "eşuat potrivit tuturor criteriilor imaginabile", 500 de milioane de dolari pentru avioane care a trebuit să fie transformate în fiare vechi şi o clinică nou-nouţă, în care – din lipsă de electricitate şi apă – nou-născuţii sunt
spălaţi într-un râu vecin, potrivit SIGAR.

Ropko luptă adesea cu Pentagonul pentru a obţine informaţiile de care are nevoie pentru anchetele sale. El susţine impunerea unor condiţii riguroase afganilor pentru ca ajutoarele americane să fie deblocate.

Tot Ropko consideră că are sprijinul preşedintelui afgan Ashraf Ghani pentru instaurarea acestor condiţii drastice.

Preşedintele Ghani vrea să utilizeze instituirea acestor condiţii în special pentru a numi miniştrii responsabili, subliniase Ropko la începutul lunii octombrie într-un discurs la Princeton.