Prin Programul Puma Naval început în anul 2005, Statul Major al Forţelor Navale primeşte în dotare elicoptere capabile să fie operate de la bordul fregatelor tip F22 care să răspundă cerinţelor operaţionale pentru: lupta anti-submarin,lupta împotriva navelor de suprafaţă, efectuarea misiunilor de supraveghere maritimă, efectuarea misiunilor de căutare şi salvare pe mare şi pe uscat, efectuarea misiunilor de transport logistic,efectuarea misiunilor anti-terorism şi anti-piraterie. 

„Aceste elicoptere şi modul lor de operare în raport cu fregatele pe care le deservesc au fost deja testate cu succes în operaţiunea Atlanta din Oceanul Indian şi în operaţiunile desfăşurate la Marea Mediterană, atât de fregate cât şi de elicoptere care s-au comportat, din câte ştiu absolut excepţional şi au răspuns deja cerinţelor de misiune care le-au fost trasate. Acum asistăm doar la finalizarea şi punctul ultim al acestui program cu toate verificările şi atestările făcute. Deci recepţionăm mijloacele deja testate în raport cu misiunile pentru care au fost proiectate. Ţin să felicit colectivul IAR Ghimbav pentru tot ce a realizat şi sperăm în continuare într-o colaborare la fel de eficientă", a declarat ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, care, împreună cu ministrul economiei Costin Borc, şeful Marelui Stat Major, general-locotenent Nicolae Ciucă, alţi oficiali din Ministerul Apărării Naţionale şi Statul Major al Forţelor Navale au asistat la o demonstraţie a elicopterul IAR 330L Puma Naval, făcută la IAR Ghimbav. 

Costul total al programului pentru cele trei elicoptere a fost de 200 de milioane de lei, a precizat ministrul Apărării Naţionale. 

"Acest elicopter intră în serviciu chiar de astăzi.Vor fi operate de la bordul fregatelor. Aceste elicoptere pentru acest lucru au fost destinate. Sunt ochii şi urechile navelor dincolo de orizont. În activităţile şi acţiunile pe mare, moderne, este absolut obligatoriu folosirea acestor mijloace care pot fi pe de o parte, mijloace de luptă, pe de altă parte mijloace de căutare salvare sau alte misiuni, pe care acestea le pot îndeplini deasupra mării. Repet, aceste elicoptere sunt specific echipate pentru acţiuni deasupra mării", a precizat, la rândul său, contraamiralul Alexandru Mîrşu, şeful Statului Major al Forţelor Navale. 

Programul Puma Naval a început în anul 2005 prin stabilirea configuraţiei tehnice a acestui tip de elicopter,ca urmare a încheierii între IAR Ghimbav şi Ministerul Apărării Naţionale,a contractului multianual pentru perioada 2005-2011. Complexitatea programului a impus desfăşurarea acestuia în mai multe etape de dezvoltare a configuraţiei,care să permită integrarea unor sisteme noi la bordul elicopterului. În anul 2012, pentru efectuarea misiunilor anti-piraterie,s-au realizat capabilităţi şi s-au montat pe elicopter mitraliere calibrul 7.62 şi 12.7 mm, iar în perioada 2013-2015, alte sisteme şi componente au fost instalate ,iar recepţia elicopterelor modernizate a avut loc în perioada septembrie-decembrie 2015.

Sursa: Agerpres