I se cere demisia lui Trump

Senatorul a schimbat tabăra. Deși, până recent, a fost un susţinător al lui Trump, a devenit al doilea om care îi cere preşedintelui să demisioneze.

“Cred că pentru ţara noastră cea mai bună cale este ca preşedintele să demisioneze şi să plece cât mai curând posibil”, a afirmat Toomey într-un interviu la NBC.

Pat Toomey consideră că nu este timp pentru un impeachment, având în vedere faptul că mai sunt doar zece zile până când preşedintele ales Joe Biden va depune jurământul.

Vineri, senatorul Lisa Murkowski a declarat că Trump ar trebui să demisioneze imediat şi a sugerat că ia în calcul părăsirea partidului dacă republicanii nu se pot despărţi de preşedinte.

Trump riscă destituirea

Donald Trump ar putea fi vizat de a doua procedură de destituire chiar de luni, o situaţie fără precedent istoric, în timp ce sâmbătă nu dădea niciun semn că ar intenţiona să demisioneze sau să se retragă după violenţele din 6 ianuarie la Capitoliul american, notează AFP şi Reuters.

Un text de punere sub acuzare (impeachment), redactat de parlamentari democraţi din Camera Reprezentanţilor, îi reproşează preşedintelui republican că a făcut „în mod deliberat declaraţii” care au încurajat invadarea clădirii Congresului de către partizanii săi.

Prezenţi la o manifestaţie organizată de Donald Trump împotriva certificării de către Congres a victoriei lui Joe Biden la prezidenţiale, aceştia au pătruns cu forţa în plină şedinţă comună a celor două Camere. Evenimente nemaiîntâlnite la Washington şi în cursul cărora cinci persoane şi-au pierdut viaţa, printre care un poliţist.

Mai mulţi protestatari au fost arestaţi şi inculpaţi sâmbătă pentru intruziune ilegală şi comportament violent, printre care Jacob Anthony Chansley, alias Jake Angeli, complotistul în bustul gol care purta un coif cu coarne de bizon miercuri în asaltul asupra Capitoliului.

Articolul de punere sub acuzare, semnat de cel puţin 180 de congresmeni, printre care alesul democrat Ted Lieu, afirmă că Donald Trump „a pus grav în pericol securitatea Statelor Unite şi a instituţiilor de guvernământ”.

Cine va lua decizia de destituire

Decizia de a lansa această nouă procedură de destituire îi va reveni încă o dată influentei preşedinte a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi. Ea a promis să acţioneze dacă preşedintele republican nu va acţiona imediat.

„Este dezechilibrat, labil şi periculos. Trebuie să plece”, a afirmat ea, mergând până la a discuta cu şeful Statului Major american pentru a se asigura că Donald Trump nu poate utiliza codurile nucleare.

Retras la Casa Albă, Donald Trump le-ar fi spus apropiaţilor săi că nu intenţionează să demisioneze, a informat sâmbătă cotidianul New York Times.

Chiar şi în tabăra republicană, unii congresmeni par deschişi la posibilitatea unui nou „impeachment”. Senatorul Ben Sasse a afirmat că va examina capetele de acuzare în cazul în care Camera va deschide o procedură de destituire.

Fără să se pronunţe asupra unei posibile destituiri”, o altă senatoare republicană a cerut plecarea lui Donald Trump.

„Vreau să demisioneze. Vreau să plece. A provocat destule pagube”, a declarat vineri Lisa Murkowski pentru Anchorage Daily News, o publicaţie din Alaska.