Autorităţile ruse şi germane investighează dacă grupul american Hewlett-Packard a oferit mai multe milioane de euro drept mită pentru a câştiga în 2003 un contract în Rusia, au declarat surse apropiate situaţiei, citate de Wall Street Journal.

Procurorii germani încearcă să afle dacă directorii HP au oferit ca mită circa opt milioane de euro pentru a câştiga un contract de 35 de milioane de dolari. Prin intermediul contractului, o subsidiară din Germania a grupului american a vândut în 2003 echipamente IT&C ultra-moderne biroului procurorului general al Federaţiei Ruse. Echipamentele ar fi trebui să asigure procurorilor ruşi siguranţa comunicării. La rândul lor, autorităţile ruse au percheziţionat birourile HP din Moscova, la solicitarea justiţiei germane.

„Aceasta este o anchetă pentru afaceri de acum şapte ani, în care sunt implicate persoane din care multe nu mai sunt angajaţi ai grupului. Cooperăm pe deplin cu autorităţile germane şi continuăm efectuarea unei investigaţii interne”, a declarat un purtător de cuvânt al HP.

Procurorii germani suspectează că mituirea s-a făcut, printre altele, prin intermediul unor companii şi conturi la bănci din Marea Britanie, Austria, Elveţia, Insulele Virgine, Belize, Noua Zeelendă, Letonia şi Lituania, dar şi SUA.

HP se plasează pe locul zece în topul grupurilor americane cu cele mai mari venituri înregistrate în 2009, potrivit revistei Fortune.

SURSA: Mediafax