Compania spune că, în principal, concedierile se vor face prin retrageri de timpuriu și vor genera economii anuale cuprinse între 3 miliarde dolari și 3,5 miliarde dolari până la încheierea anului fiscal 2014, când se așteaptă ca planul de concedieri să fie complet.
HP, cel mai mare producător de PC-uri din lume, are peste 300.000 de angajați în toată lumea.
Miercuri, compania a raportat o scădere dramatică a profitului trimestrial, cu 31%, și un declin cu 3% pe partea veniturilor, comparative cu aceeași perioadă a anului trecut. Cu toate acestea, rezultatele au fost peste așteptările de pe Wall Street. “Concedierile au un impact advers asupra vieților oamenilor, dar în acest caz ei sunt un factor absolut critic pentru sănătatea companiei pe termen lung”, a spus directorul executiv al HP Meg Whitman.
El a detaliat că o treime din concedieri va fi operată în SUA. Compania va primi o pretaxă de 1,7 miliarde dolari în anul fiscal 2012, în urma concedierilor anunțate. Cu banii salvați din tăierea de posturi, Whitman intenționează să sporească cheltuielile în cercetare și dezvoltare, în special pe diviziile de imprimante și PC-uri.
Analiștii spun că HP a surprins puternic cu rezultatele din primul trimestru, chiar dacă în scădere consistentă, după ce în ultimele 18 luni compania și-a ratat majoritatea țintelor trimestriale.“Toată lumea aștepta rezultate sub estimări, dat fiind faptul că Dell a făcut asta. Rezultatele arată că HP începe să își revină”, a spus un analist din domeniu.
Acțiunile Dell s-au prăbușit miercuri cu 17% după publicare unor rezultate mai slabe decât așteptările și după o prognoză dezamăgitoare în ceea ce privește veniturile, fapt care a alimentat temerile că cheltuielile din industria globală a tehnlogiei slăbesc mai repede decât se anticipa.
HP a raportat pentru al doilea trimestru un profit de 1,59 miliarde dolari sau 80 cenți/acțiune, comparativ cu 2,3 miliarde dolari sau 1,05 dolari/acțiune în urmă cu un an. Veniturile au scăzut cu 3%, până la 30,69 miliarde dolari. Excluzând elementele special, HP a spus că a avut un câștig de 98 cenți/acțiune, comparativ cu estimarea medie a analiștilor chestionați de Thomson Reuters, de 91 cenți/acțiune. Acțiunile HP au crescut cu 11%, până la 22,35 dolari, în sesiunea extinsă de pe Wall Street, după ce închiseseră în cădere cu 3,2%, până la 21,08 dolari.