conditiile in care o camera la un hotel cu pretentii din aceeasi categorie costa intre 75 si 100 de euro. Deschis in septembrie, hotelul Confort, situat langa Aeroportul Otopeni are 150 de camere si este proprietatea fratilor Robert si Ionut Negoita, care detin firma Pro Confort. „Noi importam mocheta, linoleum si gazon artificial, iar aproximativ 10% din clientii nostri sunt hoteluri. Asa ne-a venit ideea de a investi in sectorul hotelier, acesta fiind doar primul proiect dintr-o serie mai ampla”, spune Robert Negoita. Din seria de proiecte mai fac parte un hotel cu 80 de camere in zona Halei Traian, care va fi deschis in primavara lui 2004, si un hotel ceva mai mare pentru care tocmai a fost obtinuta autorizatia de constructie, pe malul lacului Colentina. „Avem propria noastra firma de constructii, pe care am infiintat-o anul trecut in acest scop. Asa ca locatia de langa aeroport ne-a costat aproximativ patru milioane de euro, cu teren cu tot. Initial, am apelat la o firma de constructii, insa ne-a cerut o suma aproape de doua ori mai mare”, completeaza Robert Negoita. O camera dubla costa 55 de euro, iar hotelul este, in principiu, de tranzit.
Orientat spre acelasi segment de piata este si Euro Hotel International, deschis in mai langa Gara de Nord. Proprietatea lui Dorin Cocos, care detine, printre altele, parcarile Dalli din Bucuresti si restaurantele Soho si Trei Cocosi, hotelul a avut pana acum un grad de ocupare de 87%. „Avem doar 30 de camere pentru ca, din cauza terenurilor cu probleme – majoritatea sunt revendicate de fostii proprietari – nu ne-am putut extinde mai mult. In hotel s-au investit 1,5 milioane USD, iar o camera dubla cu mic dejun costa 60 de euro”, precizeaza Andrei Ganciu, directorul hotelului. Majoritatea clientilor sunt romani, angajati ai companiilor multinationale, care vin in Capitala la training si stau una-trei zile. Insa sunt si clienti care au stat aici permanent in ultimele trei luni, cum este cazul angajatilor de la National TV.
Tot in zona Garii de Nord este situat si Hotel Elizeu, deschis acum doua luni, in urma unei investitii de aproape un milion de dolari. Hotelul are 55 de camere, iar o camera dubla cu mic dejun costa 50 de euro. „Estimam ca pana la sfarsitul anului vom avea o cifra de afaceri de 1,5 miliarde de lei, in conditiile in care din cele 55 de camere operam doar 25, celelalte fiind in curs de finalizare. Noi am inceput constructia in 1999, dar lucrurile au evoluat incet, pentru ca nu am avut toti banii de la inceput. Aceasta este o afacere mica, de familie”, spune Razvan Alexandru, directorul hotelului.
Piata de trei stele isi va continua trendul ascendent si anul viitor. Cel putin sase noi hoteluri de categoria trei stele isi vor deschide portile in 2004 in Bucuresti, fiecare avand intre 30 si 80 de camere. „Hotelurile vor fi situate in zone precum Baneasa, Foisorul de Foc, Pantelimon, Bulevardul Unirii. Este vorba de zone care
s-au dezvoltat recent si urmeaza sa se dezvolte in continuare, ceea ce face necesara existenta unor locuri de cazare pentru oamenii de afaceri. Unitatile se adreseaza cu predilectie segmentului de business, clasificarea de trei stele fiind deficitara in Capitala”, a declarat Paul Marasoiu, director executiv al firmei de consultanta Peacock Global Hotel Management. Trei dintre hoteluri vor avea 60-80 de camere, iar investitia pentru fiecare din ele se ridica la patru milioane de euro, iar alte patru unitati, care au dezvoltat mai mult elementele de leisure si partea de restaurante, vor costa aproximativ doua-trei milioane euro fiecare. In afara de aceste proiecte, in Bucuresti ar putea fi amenajat un hotel de patru stele, cu 140 de camere, investitia fiind evaluata la circa noua milioane de euro.
Sectorul hotelier din Bucuresti cuprinde 46 de hoteluri, care insumeaza 4.962 de camere, cel mai dezvoltat segment fiind al hotelurilor de trei stele. Aproximativ jumatate din unitati au aceasta clasificare, conform datelor Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR). Potrivit lui Mihai Rajnita, secretarul general al FIHR, in sectorul hotelurilor de trei stele ar mai fi nevoie de circa 500 de camere pentru a ajunge la un nivel care sa acopere complet cererea.