La ora debutului lui Horia Brenciu, i televiziunea publica nu existau pe piata audiovizualului nici Antena 1, nici PRO TV. Atipic fata de tot ceea ce exista i materie de prezentator de emisiuni sau de show-uri, Brenciu s-a impus foarte repede. Dupa sapte ani isa, Horia Brenciu a decis sa schimbe pravalia: a parasit i plina glorie televiziunea din Calea Dorobantilor pentru cea din cartierul Baneasa, Antena 1.
Cariera sa icepe cu Robingo, stramosul emisiunii Bingo de azi de la TV Rominia 1. A urmat apoi, cu destula repezeciune, postura de prezentator al unor emisiuni pentru copii: Tip-Top Minitop si Kiki Miki Ricky. in intervalul iulie-octombrie 1998 a facut Matinalul televiziunii publice, dupa care a trecut la emisiunea muzicala-concurs Sarabanda. Toamna lui 2000 l-a prins la timona lui National TV Bingo Liberty. „La o emisiune de stiri nu v-ati gindit?”, l-am itrebat dupa ce mi-a prezentat palmaresul sau. Mi-a raspuns scurt: „Mi-a fost frica pentru audienta concurentilor”.
Horia Brenciu a ajuns pe micul ecran dupa ce, i vara lui 1993, a fost remarcat pe Litoral, unde participa la un concurs de seductie. Cineva din TVR l-a itrebat daca nu cumva ar dori sa faca acelasi lucru pe micul ecran, iar provocarea i s-a parut mai mult decit interesanta. De-a lungul timpului, brasoveanul Brenciu a ramas credincios si tipului de spectacol care l-a lansat. „Nu am facut niciodata compromis cu bunul meu simt de ardelean. in materie de spectacole, spre exemplu, nu am dat curs propunerilor care nu rimau cu ceea ce doream sa fac. Pe de alta parte, am acceptat mereu propuneri de a prezenta diverse show-uri, pentru ca exista diferente itre spectacolele live si cele iregistrate. Pe scena, daca gluma e buna, publicul e ca si al tau. in aceste sali, de cele mai multe ori pline, mi-am verificat permanent si capitalul de simpatie”, sustine Brenciu.
El face parte din categoria celor care cred ca persoanele publice trebuie sa accepte meseria de „vedeta”. „Consider ca vedetele trebuie sa aiba neaparat cit mai putin contact cu norii si sa-si tina talpile bine ifipte i pamint. Primul semn de levitatie e deja un semnal care trebuie luat i seama si grabnic rezolvat”, adauga fosta vedeta a celor din TVR. Desi nu agreeaza principiul dupa care vedeta e i slujba banului si a audientei, Brenciu precizeaza ca vedeta de televiziune e o „marfa”. „Sunt un produs de buna factura, ma asigura el, si nu alerg totdeauna dupa bani. Spre exemplu, cit am facut Matinalul la TVR, am fost platit cu 50.000 de lei pentru fiecare emisiune. Dupa mine au venit Diana Lupescu si Mircea Diaconu. Ei au primit 3.000 de dolari americani, i timp ce eu depaseam ceva mai mult de un milion de lei pe luna”.
Brenciu se considera
un autodidact
Recunoaste ca dintre toate emisiunile pe care le-a realizat cea de bingo i-a adus cele mai mari satisfactii materiale. Dar tot aceasta a contribuit si la decizia de a pleca din televiziunea publica. „Ajunsesem sa visez sau sa vad aievea o bila de bingo care se rostogoleste venind spre mine. Genul acesta de spectacol nu ma mai favoriza i ultima perioada. Daca la iceput, i editiile speciale, aveam cinci ore, si deci si ceva timp pentru glume, la ultima editie de acest tip pe care am prezentat-o toate acestea elemente n-au mai existat. Cu exceptia momentului aniversar dedicat Sofiei Vicoveanca si a celui i care s-a produs trupa de balet a Lusiei Smetanina, i rest la putere s-a aflat binomul bila – telefon”, explica Horia Brenciu. Se grabeste isa sa afirme ca n-are nimic sa le reproseze colegilor cu care colabora.
in clipa i care a primit propunerea de a face altceva, a acceptat. Asta si datorita unui mic „amanunt”. S-a dus cu foile de transfer la conducerea televiziunii publice. A insistat sa vorbeasca si sa-si argumenteze itr-un fel cererile, atit a lui cit si a producatoarei de la „Bingo Liberty”, Alina Nicoale, ce-l va isoti la noul loc de munca. Nu a reusit. Nepasarea celor din TVR si refuzul de a discuta l-au decis sa faca un gest i premiera: si-a dat demisia. Antena 1 il mai provocase o data, i toamna lui 1998. Atunci a fost la un pas de a prezenta Teleeurobingo Show, isa refuzul sau a dus la aparitia lui Mihai Mitoseru. Facuse ceva furori cu Matinalul si se tinuse aproape de Teo si Mircea, aflati la apogeu. Chestia asta nu s-a uitat prea repede, asa ca din aceasta luna Brenciu ne va da „‘Neata” din noul studio al Antenei, de la Bucuresti Mall.
„O emisiune matinala buna are o reteta simpla: o echipa pe cinste, materiale bune, un prezentator de calitate si un spatiu orar generos. Toate acestea se vor reitilni la Antena 1”, explica el. Horia Brenciu mai spune ca a sesizat de mult ca telespectatorii nu se uita i primul rind la sigla, ci la „bunul-simt” al celor pe care-l au i fata. „A