Părinții din Bihor care au ales să-și retragă cei patru copii de la școala primară și gimnaziu în timpul pandemiei pentru a le oferi educație la domiciliu trebuie acum să îi înscrie pe aceștia înapoi în sistemul de învățământ general obligatoriu.

Decizia a fost dată de Curtea de Apel Oradea. Sentința precizează că aceștia trebuie să îi înscrie „exclusiv într-o instituție de învățământ acreditată în România (nu altundeva)”.

Părinții din Bihor care au optat pentru homeschooling au primit o sentință definitivă de la Curtea de Apel Oradea.

Judecătorii obligă să se înscrie copiii în sistemul de învățământ general

Judecătorii îi obligă pe aceștia să-și înscrie copiii în învățământul general obligatoriu. E vorba exclusiv în instituții de învățământ acreditate în România. Această hotărâre, emisă pe 9 mai, confirmă integral o altă decizie judecătorească. Ea a fost dată inițială a Judecătoriei Aleșd, în decembrie 2023, care fusese contestată de părinți.

“Cei doi inculpaţi (părinții – n.r.) au înţeles ca în luna septembrie 2021, să retragă pe cei patru minori de la cursurile învățământului general obligatoriu, fără ca în paralel să îi înscrie la o altă unitate de învăţământ acreditată, unde să beneficieze de educaţia necesară şi nu în ultimul rând de socializarea cu alţi copii de vârsta lor”, se arată în decizia definitivă a Curții de Apel, potrivit edupedu.ro.

copii, elevi, scoala
Copiii nu pot face homeschooling/SURSA FOTO: Pexels

Homeschooling-ul nu este recunoscut legal în România

Conform prevederilor Legii nr. 1/2011 – Legea educației naționale, forma de învățământ homeschooling nu este recunoscută în România.

Părinții din Bihor i-au retras pe copii din sistemul școlar în 2020 din cauza neacordului cu utilizarea internetului, canalelor TV media și a cursurilor online în timpul pandemiei. Aceștia au pretins în fața instanței că i-au înscris pe copii la o școală de tip homeschooling.

Copiii aveau vârste cuprinse între 8 și 13 ani când au fost retrasi de la școală. Conform evaluării psihologice prezentate în dosar, copiii care învățau acasă cu părinții „prezentau un nivel de dezvoltare al gândirii cu mari lacune în achizițiile școlare raportat la vârstă și clasă, și o imaturitate psiho-emoțională”.

Minorii vor fi la o şcoală acreditată în România

“Astfel, inculpaţii (… ) trebuie să înscrie efectiv minorii la o şcoală acreditată în România, nici una din instituţiile de învăţământ invocate de inculpaţi nu sunt acreditate în România, precum nici sistemul de învăţământ propriu-zis, pe care aceste instituţii îl practică la distanţă.

Este lipsit de relevanţă faptul că aceste instituţii de învăţământ sunt acreditate sau nu în alte ţări, atâta timp cât copii inculpaţilor sunt în România. Nimic nu îi opreşte pe inculpaţi să se mute în S.U.A şi să îşi înscrie minorii la orice şcoală acolo acreditată”, precizează Curtea de Apel Oradea.

În motivarea dată în data de 9 mai, „orice adresă către instituții din S.U.A., precum Ministerul Educației, este neavenită și inutilă în soluționarea prezentei cauze. Judecătorii spun că instituțiile de învățământ invocate de inculpați nu sunt acreditate în România.

Argumentele folosite de părinți nu sunt pe placul instanței

„Prin urmare, nu ne interesează dacă ele sunt sau nu acreditate în S.U.A. sau în orice altă țară. Este foarte simplu: cât timp minorii se află în România, trebuie să urmeze învățământul general obligatoriu, exclusiv într-o instituție de învățământ acreditată în România (nu altundeva)”, se arată în motivarea Curții de Apel.

Instanța a mai subliniat și necesitatea socializării copiilor cu elevi de vârsta lor. Conform judecătorilor, părintele are obligaţia de a asigura o minimă educaţie copiilor lor. Ei au obligaţia impusă de legiuitor în sarcina părinţilor de a-şi înscrie copiii la şcoală.

Infracțiunea e prevăzută în Cod penal

Infracţiunea prevăzută în Cod penal, se consumă, în momentul în care părintele retrage minorul de la cursurile învățământului general obligatoriu.

Fie, se spune, în momentul în care, deşi nu a retras minorul de la cursurile învățământului general obligatoriu, îl împiedică pe acesta în orice mod să meargă la şcoală.

„În mod evident, nu se pune problema întrunirii elementelor constitutive ale acestei infracţiuni în situaţia în care minorii sunt transferaţi de la o unitate de învăţământ acreditată, la alta.

În prezenta speţă însă, din motive ce scapă instanţei, cei doi inculpaţi au înţeles ca în luna septembrie 2021, să retragă pe cei patru minori de la cursurile învățământului general obligatoriu, fără ca în paralel să îi înscrie la o altă unitate de învăţământ acreditată, unde să beneficieze de educaţia necesară şi nu în ultimul rând de socializarea cu alţi copii de vârsta lor”, se arată în decizie.